Mobiele Reviews: Week 4

Icebreaker: A Viking Voyage is een op physics gebaseerde puzzelgame. Je moet voornamelijk touwtjes (en ijsblokken) in de juiste volgorde en met adequate timing doorsnijden. Op smartphones hebben we inmiddels honderden van zulke games voorbij zien komen. Icebreaker is desondanks een must-have.

A Viking Voyage is een must-have omdat het veel intelligenter is dan alle andere gelijksoortige games. De tutorial-wereld is zo simplistisch dat het je eigenlijk misleidt hoe diep dit spel kan zijn. De bedoeling van het spel is dat je je Viking-maatjes met behulp van de omgeving naar je Vikingschip laat komen.

Soms zitten die maatjes vast in grote ijsblokken, dan moet je het blok zo snijden dat het naar je schip glijdt. Het komt ook vaak voor dat je touwen van allerlei mechanismen door moet snijden om ervoor te zorgen dat een van je kompanen gelijk naar je boot wordt gelanceerd. Dat alles is eigenlijk vrij standaard. De game wordt na de tutorial-wereld echter een stuk interessanter. Al snel introduceert het plakkerige ondergronden, vleesetende trollen, vogels die ijsblokken vervoeren en geiten.

Deze game is dus behoorlijk inventief, elk level voelt weer best uniek. Bovendien wil je ook die levels meerdere keren spelen. Zo wil je de route vinden waarmee je Viking-broeders onderweg naar het schip ook alle muntjes en/of schatkist meenemen. Met genoeg muntjes speel je nieuwe levels vrij.

Verder kun je ook proberen om levels met zo min mogelijk sneden uit te spelen. Om dat voor elkaar te krijgen moet je het level op een heel andere manier spelen (je skipt bijv. de muntjes). Als je onder de 'par' zit, wat in elk level anders is, krijg je een vlag. Ook met vlaggen kun je nieuwe levels krijgen, dus ook dit is de moeite waard.

 

Ik vond niet alles top. Physics-games zijn vaak een beetje pietluttig. Allerlei elementen reageren niet altijd hetzelfde of zoals je verwacht, waardoor je Viking in het water valt. Zeker als de levels later in de game best complex worden, mis je wat controle. Veder kon ik de flauwe humor van het spel niet altijd waarderen.

Icebreaker: A Viking Voyage onderscheidt zich in een overbevolkt genre door ingenieuze gameplayelementen in een rap tempo te introduceren. Het motiveert je ook om de levels op meerdere manieren uit te spelen. Behalve enkele frustraties is dit een ideale smartphone-game.

 

Prijs: € 0,89
Exclusief voor iOS. Gespeeld op iPhone 5. 

Geschreven door: Kensuke

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.