CD: Gene Clark - Here Tonight: The White Light Demos

In 1971 verscheen White Light, de tweede solo-elpee van Gene Clark. Het album van de muzikant, die naam maakte als één van de oprichters van de legendarische band The Byrds, was opvallend genoeg alleen maar succesvol in Nederland. 42 jaar na de release van White Light is er nu een prachtige verzamelalbum, getiteld Here Tonight: The White Light Demos, waarop we de muzikant in zijn puurste vorm kunnen beluisteren.

Gene Clark - Here Tonight

White Light was een album die door veel muziekliefhebbers als een van de beste solo-albums van Gene Clark wordt gezien. Op Here Tonight: The White Light Demos horen we de voormalige zanger en gitarist  van bands als The Byrds, The Gosdin Brothers en Dillard & Clark in zijn eentje, slechts vergezeld van zijn akoestische gitaar en mondharmonica. Na het jachtige leven in Los Angeles, met veel drank, drugs en mooie vrouwen, was de muzikant wel toe aan een moment van rust. Deze rust vond hij in het plaatsje Mendocino in Californië. Eind 1969 nam Clark twaalf demo's op, maar de band raakte zoek en bleef jarenlang vermist.

Op Here Tonight: The White Light Demos horen we vroege versies van 'White Light', 'For A Spanish Soldier', 'Where My Love Lies Asleep', 'The Virgin', 'Because Of You' en 'With Tomorrow', liedjes die we later ook op de officiële release van White Light terug konden horen. 'Opening Day' en 'Winter' zijn een tweetal nummers, die al eerder werden uitgebracht op de heruitgave van White Light uit 2002. 'Here Tonight' was eerder al uitgebracht op het Flying Burrito Brothers verzamelalbum Close Up the Honky-Tonks. De pareltjes op dit mooie verzamelalbum zijn echter de tracks 'For No One', 'Please Mr. Freud' en 'Jimmy Christ', die geen van allen ooit eerder op een officiële Clark-release te vinden waren.

Het is 24 mei aanstaande alweer 22 jaar geleden, dat de charismatische voorman van The Byrds overleed. Gene Clark was een bevlogen musicus en een inspiratiebron voor velen. Op Here Tonight: The White Light Demos horen we dat de muziek van Gene Clark zelfs in 2013 nog steeds niks aan kracht ingeboet heeft.