DVD: The Jeff Dunham Show

Een paar jaar geleden werd Jeff Dunham dankzij filmpjes op YouTube enorm populair in Nederland. Vooral zijn sketch met Achmed The Dead Terrorist ("Silence, I Kill You!") droeg daar aan bij. Zijn dvd's verkochten enorm goed en de paar theatershows die hij op Nederlandse bodem gaf waren in korte tijd allemaal uitverkocht. Dit succes leidde tot een eigen tv-serie die op Comedy Central werd uitgezonden: The Jeff Dunham Show.

 

Het idee achter deze serie is simpel. De hoofdrolspelers uit de shows krijgen te maken met alledaagse situaties. Dus geeft Walter relatie-advies en gaat hij op zoek naar een cadeau voor zijn vrouw, probeert Bubba J. af te kicken, wil Peanut daten met een celebrity, zoekt Daddy Dee naar de logica van 'blanken' en probeert Achmed Amerikaans burger te worden. Om maar wat te noemen. Tussendoor zitten nog wat korte blokjes als "Achmed verwart een bevolkingsgroep met een fruitdrankje" en "Daddy Dee luistert naar witte muziek".

Is het grappig? Nauwelijks. Er zijn een paar sterke grappen te vinden in de zeven afleveringen, maar uiteindelijk op de vingers van twee handen te tellen. Dat is natuurlijk erg weinig voor dat aantal uitzendingen van ongeveer 20 minuten per stuk. Met het idee achter de meeste filmpjes is doorgaans helemaal niets mis, maar de uitvoering er van is belabberd. Het is voorspelbaar, kort, vaak behoorlijk racistisch en een echte punchline ontbreekt. Misschien was het beter geweest als Dunham er gewoon theatersketches van had gemaakt zoals we die kennen uit zijn shows. Want ook het acteerwerk van de overige betrokkenen in de sketches is pijnlijk slecht.

Wat wel leuk is om te zien zijn de beelden achter de schermen. Jeff die met Achmed bij een marinekorps in het zand ligt bijvoorbeeld. Ook is er nog een aantal bloopers en een nooit uitgezonden sketch van Daddy Dee. Helaas van het zelfde niveau als het overige. Wat jammer is: de Nederlandse ondertitels ontbreken bij het bonusmateriaal. 

Het spreekwoord "Schoenmaker blijf bij je leest" gaat in dit geval op voor Jeff Dunham. Zijn theatervoorstellingen zijn meerdere malen beter en grappiger dan dit mislukte experiment. Comedy Central besloot al eerder dat er geen tweede seizoen komt naar aanleiding van de tegenvallende kijkcijfers en hoge productiekosten. Na het kijken van deze dvd snap je waarom.