Assassin's Creed: Brotherhood
Gespeeld op de Xbox 360
Ook beschikbaar voor PlayStation 3 en PC
Ubisoft heeft met de Assassin's Creed-serie een echte hit te pakken. Ondanks dat het eerste deel matig was, verkocht het als een tierelier. Deel twee was niet alleen maar een veel beter spel, maar verkocht ook nog eens een stuk beter. In plaats van deel drie komt Ubisoft nu eerst met een tussentijdse titel, namelijk Assassin's Creed: Brotherhood. In dit spel speel je net zoals in deel twee met Ezio Auditore da Firenze en volg je zijn verhaal waarin hij opnieuw op zoek gaat naar de ‘Apple of Eden’. Ubisoft heeft voor deze titel ook een multiplayer-mode in het spel gestopt waarin het om sluipen en moorden gaat. Is Assassin's Creed: Brotherhood meer een slap tussengerecht of is het een heerlijke hoofdschotel waarin je graag je 'hidden blades' stopt?
Om die vraag maar direct te beantwoorden, Assassin's Creed: Brotherhood is alles behalve een slap vervolg. Het spel is zelfs een must-have voor iedereen die deel twee leuk vond en zich in het verhaal interesseerde. Qua verhaal gaat dit spel namelijk letterlijk direct door na het einde van deel twee. Samen met je oom Mario reis je weer terug naar jouw villa in Monteriggioni en met de prestigieuze ‘Apple of Eden’ in de hand is het aan Ezio om te genieten van een vrij leven vol met mooie vrouwen en rust. Helaas heeft de familie Borgia andere ideeën en moeten Ezio en zijn familie dood. Monteriggioni wordt aangevallen en Ezio kan alleen nog maar vluchten. Zoals een echte ‘assassin’ betaamt, zal hij wraak nemen en reist hij af naar Rome, de stad onder leiding van de Borgia-familie.
Alle wegen leiden naar...
Assassin's Creed: Brotherhood biedt wat Assassin's Creed 2 je enkel liet proeven: Rome. Zij die denken dat een enkele stad niet genoeg zal zijn in verhouding tot de meerdere steden van de eerste twee delen komen bedrogen uit, want Rome is op zichzelf al driemaal zo groot als Florence en zal vrijwel zonder laadtijden tussendoor op je scherm getoverd worden. Dit betekent dat wanneer jij je aan de ene kant van Rome bevindt en je ziet heel ver weg het Colosseum staan, je hier naartoe kunt klimmen en rennen zonder gehinderd te worden door iets anders dan de schooiende bevolking en de wachters. Uiteraard kun je niet per direct alle districten van de stad bezoeken en zul je je een weg moeten banen door de verschillende herinneringen van Ezio, welke ditmaal iets anders opgebouwd zijn. Desmond kan op elk gewenst moment de Animus verlaten en betreden en vanuit daar kun je alle herinneringen spelen die je tot dusver voorbij hebt zien komen. De missies zijn te voltooien zoals jij dit wilt, maar wanneer je voldoet aan de vooraf gesteld voorwaarden -welke aangeven hoe Ezio het in het verleden daadwerkelijk uitvoerde- kun je een synchronisatie van 100 procent behalen. Hiermee speel je leuke extra's vrij en vooral voor de perfectionisten onder ons is dit een erg toffe uitdaging.
Bij een gigantische stad hoort een gigantische lading aan mogelijkheden. Ubisoft is het hier ongetwijfeld mee eens want de mogelijkheden in Assassin's Creed zijn bijzonder uitgebreid. Rome is verwaarloosd onder de machthebbers uit de Borgia-familie en Ezio wil eigenhandig zorgen voor een beter Rome. Hier is geld voor nodig, heel veel geld. Dit geld verdien je door middel van missies, het looten van schatten en door te investeren in Rome. Hoe meer jij investeert in Rome, des te meer geld krijg je elke paar minuten op je bank gestort, zoals ook in deel twee het geval was.
In elk district in Rome staat een hoge Borgia-toren vanuit waar het volk en de economie onderdrukt wordt. Jij zult keer op keer de leider van deze toren moeten omleggen waarna je de toren beklimt om deze in de hens te steken. Hierna kun je alle winkeltjes restaureren waar je vervolgens je nieuwe kleren, bepantsering, wapens, medicijnen en andere benodigdheden aanschaft. Waar je in deel twee op den duur geld te veel had, is het systeem in Assassin's Creed: Brotherhood beter uitgebalanceerd. Slimme spelers die hun geld direct na het verdienen weer in Rome pompen zullen echter in het voordeel zijn en verdienen op den duur nog steeds meer dan dat ze uit kunnen geven.
Wat te doen
Naast het herstellen van Rome kun je naast de verhaallijn nog vele andere dingen doen. De vlaggen en veren zijn weer terug en kunnen door verzamelaars naar hartelust gezocht worden. De ondergrondse tempels zijn ook weer aanwezig, deze keer als geheime hoofdkwartieren van de volgers van Romulus. Heb je geen zin om van alles en nog wat te verzamelen en wil je ook even niet verder met het verhaal, dan staat de volledige stad van Rome tot je beschikking ter verkenning. Ezio heeft nog altijd zijn briljante klim-skills en Rome zit vol met monumenten om te beklimmen. Vanaf je eerste stap in Rome ontdek je weer de prachten en
pralen die deze gameserie in petto heeft. Grafisch staat dit spel echt als een
huis. Het ziet er iets beter uit dan deel twee en dit is vooral te merken in de
lichteffecten. Het Rome uit het jaar 1503 is ook prachtig om te zien, het spel
speelt zich alleen maar af in deze stad en het mag gezegd worden dat Ubisoft
hiervoor ook heeft uitgepakt.
De stad is zo groot dat er gebruik van paarden en zogenaamde ‘fast-travel’ wordt gemaakt. Ondanks dat blinkt het spel uit in detail. Zo krijg je na het beklimmen van het beroemde ‘Colosseum’ en vanaf het hoogste punt de stad te bekijken toch een klein gamer-orgasme. Doordat je in een stad aan het rondwandelen bent, is het spel wel vaker aan het laden. Tijdens het free-roamen zul je geen enkele keer moeten wachten op een laadscherm, maar wanneer je gaat fast-travelen of een missie selecteert kan het wel even duren voordat je weer je messen kunt gebruiken. Ook heeft het spel soms last van een screen-tearing en heb je soms last van framerate-problemen, maar over het algemeen loopt het spel net zo lekker als Ezio die de daken beklimt.