Supreme Commander 2

Gespeeld op: Xbox 360
Ook beschikbaar voor: PC

Ergens rond februari 2007 kwam de originele Supreme Commander uit voor de PC en wat waren de gamejournalisten laaiend enthousiast. Achten en negens werden in het rond gemieterd en RTS console-gamers  keken met smacht naar de toptitel die zij moesten missen. Ze hadden geluk, hun gebeden werden gehoord en meer dan een jaar na de PC-release van Supreme Commander was deze topper  te spelen op de Xbox 360. Watertandend pleurden hyperactieve RTS-fans hun Xbox-schijfje in de witte kast die begon te loeien als een opstijgende Boeing 747. En…en…bittere teleurstelling. Het spel zat vol bugs, de engine haperde als een stotterende analfabeet deelnemend aan het groot dictee der Nederlandse taal en eigenlijk was het spel niet fatsoenlijk te besturen. Gamejournalisten en gamers waren het erover eens dat de game op de Xbox 360 een slechte afspiegeling was van het fantastische spel. Nu vraag je je af of Gas Powered Games de zelfde fout nog een keer heeft gemaakt? Wees gerust, Supreme Commander 2 is veel beter dan zijn voorganger op de Xbox 360!

Hoewel de framerate over het algemeen prima blijft zul je merken dat er af en toe nog wel een hapering optreedt als er te veel mechanisch geweld door de levels heen raast of wanneer je besluit je tegenstanders te trakteren op een nucleaire explosie. Ik zal niet zeggen dat Supreme Commander 2 er geweldig uit ziet, maar de graphics zijn acceptabel. Verwacht geen verbluffende prestaties en je zult tevreden zijn. Het geluid is niet al te best daarentegen. Het is een beetje moeilijk te beschrijven, maar zodra er meerdere geluiden tegelijk klinken lijkt de game niet goed te weten wat hij wel en niet moet laten horen. Wees gerust, in het begin erger je je hier misschien een beetje aan, maar door de andere kwaliteiten van de game kun je er mee leven. Hoewel de units alles behalve superscherp worden laten zien, zie je wel dat Gas Powered Games veel aandacht heeft besteed aan details en de units stralen dus echt wel een persoonlijkheid uit. Dat geldt wat minder voor de maps zelf, maar ook hier zie je flinke dosis inzet. Jammer dat de verhaallijn zo oninteressant is en dat de karakters zo standaard overkomen. Ik zal dan ook alleen het belangrijkste vertellen. Het verhaal betreft drie fracties die een coalitie hebben gevormd tegen de Seraphim.  De eerste is de Cybran Nation, de tweede de United Earth Federation en de laatste is de Illuminate.

Je zult met ieder van de drie genoemde fracties aan de gang moeten in zes missies per fractie. Iedereen die weleens een RTS heeft gespeeld zal geen moeite hebben met de normale moeilijkheidsgraad. Je kunt het zien als en soort tutorial voor het echte werk. Hoewel het wel af en toe een beetje saai wordt, worden de verschillen tussen drie fracties wel snel duidelijk. In het begin heb je nog niet beschikking over alle elementen, maar richting het einde kunnen alle remmen los. Hou er wel rekening mee dat, wanneer je het spel afgerond hebt, je de singleplayer echt nooit meer door gaat spelen. Gelukkig is er nog zoiets als Xbox Live.