Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic

De afgelopen weken heb ik al een puzzel game en een artistieke beleving van het Playstation Network mogen reviewen. De stroom nieuwe games via het PSN lijkt niet op te houden want nu is Rag Doll Kung Fu: Fitsts of Plastic het volgende slachtoffer. Heeft deze game de potentie om het ver te schoppen of slaat het de plank volledig mis?

Rag Dol Fung Fu: Fists of Plastic is een game die nog het meest lijkt op Super Smash Bros. Brawl. In een 2D vlak moeten verschillende karakters elkaar helemaal tot moes slaan of elkaar van verschillende platformen gooien. Waar je bij SSBB kan kiezen uit verschillende karakters met verschillende krachten heb je hier de beschikking over één figuurtje. Het is mogelijk om deze helemaal te customizen met kleren, haarstijlen en accessoires maar iedereen tegen wie je vecht heeft dezelfde krachten als jij hebt. Het komt dus aan op wie de game beter onder controle heeft in plaats van het figuurtje.



De naam van de game zegt het al: de mannetjes in de game zijn onder invloed van de bekende Rag Doll physics. Hierdoor lopen, vallen en slaan ze allemaal een beetje slungelig. Samen met de cartooneske graphics geeft dit de game een humoristisch tintje. De gameplay is erg simpel. Met de verschillende knoppen kun je slaan, schoppen, blocken en springen. Met R1 kun je tegenstanders of objecten oppakken en weggooien en als je een wapen zoals een staf of nunchucks hebt opgepakt kun je deze in het wilde weg slaan door met de rechter analoge stick heen en weer te bewegen. Dit werkt allemaal erg goed en zelfs niet-gamers zullen weinig moeite hebben dit allemaal onder de knie te krijgen. Anders wordt het met de special moves. Naarmate je meer vecht ontvang je Chi. Deze kun je gebruiken voor speciale aanvallen. Al deze speciale aanvallen worden geactiveerd met de sixaxis-motion controls. Heb je veel Chi maar weinig gezondheid, dan kun je de controller ondersteboven houden waardoor je gaat mediteren en meer gezondheid krijgt. Door de controller heen en weer te shaken kun je een elektrische bal opladen en deze op je tegenstanders af schieten en je kunt tijdens het blocken een neerwaartse slagbeweging maken maken met je controller om een area-aanval uit te voeren. De sixaxis vertaalt de bewegingen die je maakt goed en snel naar de aanvallen in de game. Het zal niet voor iedere gamer weggelegd zijn om knoppen combinaties te combineren met bewegingen maar het is hilarisch om in een groep mensen te zien hoe iedereen zijn controller aan het schudden is.


Om je eigen moves goed te testen zijn er verschillende challenges die je kunt spelen. Deze fungeren meteen als een goede introductie en zo leer je alle basistechnieken. Door challenges te voltooien of je topscore te verbeteren kun je nieuwe content unlocken in de vorm van kleding etcetera om je eigen fighter te ontwerpen. De game is bedoeld als party-game en slaagt erin dat te zijn. Je kunt met vier mensen tegelijk elkaar afrossen in de ring. Hierbij kun je de spelers in groepen verdelen of gewoon een free-for-all match spelen. Er zijn verschillende modi zoals de standaard deathmatch maar ook meer creatieve zoals dodgeball, waarbij je de tegenstanders moet raken met een bal, en capture the fish, waarbij de teams strijden om één vis in een mand te gooien. Al deze modi zijn leuk om te spelen met een groep vrienden of familie. Enige nadeel is dat de game niet online te spelen is. Dit is erg jammer want het had de game een stuk leuker kunnen maken.