Family Ski

Ik kan me nog heel goed de dag van 1 februari 2007 herinneren. Het was dan ook een rare dag, die voor heel wat ‘gevolgen’ heeft gezorgd. Met een grote groep van school ging ik naar Duitsland, om te gaan skiën. Achteraf vroeg ik me af waarom ik me ervoor had ingeschreven, misschien had ik wel talent? Nou, nee. Van talent was zeker geen sprake; het grootste drama was dat ik de skilift niet eens op kon. En van skiën… ik vind het maar een enge sport. Na heel wat grapjes daarover op school van anderen en mijzelf is het nu weer tijd om mijn skispullen aan te trekken. Family Ski nodigt mij uit om weer lekker te gaan leren skiën, zonder enige problemen met de skilift.

Wat kun je verwachten van een game als Family Ski? Is het puur een balance board game, of is het ook zonder te doen? Het is immers wel de allereerste game (op Wii Fit na) die het balance board ondersteunt. Met Wii Fit kon je al kennis maken met het skigedeelte, maar Family Ski is veel uitgebreider. Natuurlijk, het is een skigame. Wanneer je het spel opstart wordt er gevraagd of je van het balance board gebruik wilt maken, en de game nodigt je uit om een personage te creëren. Je kunt kiezen tussen een typisch Family Ski personage of een Mii. Mijn ‘witte’ Mii heeft wat zon nodig dus hij mag lekker op skivakantie. Tevens kreeg ik de kans om mijn Mii te stylen, ik koos voor lekker oranje skipak (om in de sfeer te komen, misschien was de kleur wit van Rusland eigenlijk beter geweest) en de ski’s mocht ik ook zelf uitkiezen. Heel geavanceerd dus. Eenmaal een personage aangemaakt, kon ik kiezen uit verschillende modes. Ski School is de mode waar je ‘leert’ skiën. Deze uitgebreide tutorial leidt je in de skiwereld van Family Ski. De wereld van Family Ski is omvangrijk (volgens de tutorial) en biedt veel verschillende mogelijkheden om te skiën. Het bevat dan ook aardig wat pistes, maar dat betekent niet dat je nu de straat op gaat en keihard gaat toeteren omdat de game veel pistes bevat en best omvangrijk is.

Freestyle en Ski Race zijn de modi waar de game grotendeels uit bestaat. Freestyle is een mode waar je vrij kunt skiën. Je mag zelf de pistes kiezen, en onderweg kom je enkele personen tegen die wat opdrachten voor je in petto hebben. Deze opdrachten zijn verschillend: de ene keer moet je je oriënteren, waarbij je bepaalde mensen moet opzoeken. De andere keer moet je racen tegen een skiër. Elke keer als je van een piste af komt, kom je weer nieuwe opdrachten tegen. Je zult wel denken, dat verveelt haast nooit. Nou, de opdrachten worden op den duur eentonig. Dat komt omdat er weinig uitdaging in zit, je kunt weliswaar star points verdienen. Wauw, star points, die wil ik ó zo graag hebben omdat ik dan een nieuw skipak kan unlocken! Helaas gaat het feestje niet op die manier. Je kunt dat het beste vergelijken met een uurloon van 5 cent. Je schiet er niks mee op. Maar goed, bij de Freestyle mode kun je wel lekker oefenen. Family Ski kent veel tricks. Deze tricks zijn niet makkelijk te leren, dus mocht je trickgeil zijn, de Freestyle mode is the place to be.

De Ski Race mode is de enige mode die de nodige uitdagingen kent. Helaas is het zo dat je met de Ski Race mode niks kunt unlocken. Alle levels zijn al unlocked sinds de eerste keer dat je het spel in de Nintendo Wii propt. Deze mode kent drie soorten wedstrijden: slalom, moguls en uiteraard race. Dat laatste spreekt al voor zichzelf, je moet als eerste de finish bereiken. Bij slalom moet je tussen de blauwe en rode palen door skiën. Moguls is daarentegen wel wat uitgebreider dan de andere twee soorten wedstrijden. Bij deze wedstrijd moet je over wat sneeuwhoopjes skiën en vervolgens wat tricks uitvoeren. Om deze wedstrijd te winnen, moet je de hoogste score halen. Wanneer je een wedstrijd hebt gewonnen, kun je door naar het volgende level. Maar de vraag is uiteindelijk: waarom ga je level 1 doen, terwijl je al met level 10 kunt beginnen? Dat is het grootste nadeel van deze mode.

De belangrijkste vraag in deze review: is Family Ski een balance board game? Het antwoord is nee. Het balance board is enkel een leuke toevoeging. De ervaring is wel wat anders, maar met een nunchuk is skiën ook best te doen. Daarnaast komt het balance board net iets te kort, waardoor je tijdens het skiën soms onbegrijpelijke fouten maakt. Ook is het balance board enkel bestemd voor de balans en voor het sturen tijdens het skiën, maar dat is dan ook echt het enige. Met de nunchuk kun je zelfs meer dingen doen, zoals remmen of tricks uitvoeren.

Dan hebben we het nog niet over de graphics en sound gehad. De graphics zijn niet al te bijzonder. Het is nogal vrij standaard. De omgeving en de gebouwen zijn niks anders dan houten blokjes van Jenga en zelfs Jan Peter Balkenende gaapt van deze graphics. De muziek in Family Ski is… niet leuk. Zelfs ik luister dan liever vier uur lang naar BZN. Geluidseffecten zijn ook niet echt aanwezig, daardoor mist Family Ski een goede sfeer. Maar juist een goede sfeer in games als Family Ski is noodzakelijk, vooral als het om een soort thema gaat. In dit geval sneeuw en skiën. De fun in het skiën in Family Ski vermindert enorm door het ontbreken van een goede sfeer.