Def Jam Fight for New York: The Takeover

Ik zal er maar niet omheen draaien, rap en hiphop zijn niet mijn ding. De hele gangsta underground cultuur, het pimpen van je bitch en auto, een shitload aan gouden kettingen en natuurlijk het dissen van rivalen, ik vind het maar sneu en volgens mij proberen de personen die het doen ook andere dingen te compenseren. Het is dan ook misschien raar dat ik een game als Def Jam Fight for New York: The Takeover speel, maar hij werd me aangeraden door mijn broertje en wie ben ik om dat advies naast me neer te leggen.

Def Jam Fight for NY: The Takeover is een remake van het origineel dat in 2004 uitkwam voor de PS2, Xbox en NGC. Je zult dus in dit deel ook je eigen fighter creëren, waarmee je de stad New York gaat overnemen. Het verhaal hierachter is flinterdun. Je leeft in één van de armere buurten van de stad en probeert jezelf in leven te houden door eerlijk werk als auto-monteur. Op een dag zie je iemand die afgetuigd wordt, je grijpt in en niet lang daarna word je geronseld om te vechten voor O.G. Waar je in het begin nog puur vecht voor het geld, zal je aan het eind van het spel spelen voor heerschappij over alle hoods in New York.

De character waarmee je speelt kun je zelf ontwerpen en hierin heb je redelijk wat vrijheid. Op een flink aantal punten kun je hem stylen en restylen totdat je tevreden bent met het resultaat. Eenmaal op dat punt aangekomen kan het geweld beginnen. Je start nog met een korte tutorial waarin je een aantal moves leert en ook, niet geheel onbelangrijk, hoe je kunt counteren. Hier ga je vrij soepel en snel doorheen waarna het echte werk kan beginnen: alle gangsta\'s die op je pad komen aftuigen.

Om dit aftuigen te bewerkstelligen kun je een aantal vechtstijlen gebruiken. Zo kun je worstelen, kickboxen of ordinair straatvechten. In totaal zijn er vijf mogelijkheden, waarvan je er uiteindelijk drie kunt gebruiken. Elke vechtstijl kent zijn eigen specifieke moves en finishing blows. Deze moves zijn erg vet en indrukwekkend. Denk fatalities als in Mortal Kombat, maar dan wat minder bloederig. Zo zul je als streetfighter om een gevecht af te maken eerst je tegenstander tegen de grond rammen, waarna je hem nog een paar flinke klappen in zijn gezicht verkoopt om als finishing touch je voet in zijn gezicht te begraven.

Naast deze brute aanvallen zijn er nog zo\'n 84 verschillende supercombo\'s, waarvan je er vier kunt gebruiken. Deze moves zijn erg bruut en zeker niet geschikt voor de jongere gamers onder ons. Zo zullen er op spectaculaire wijze hoofden, lichamen en geslachtsdelen sneuvelen. Het zou niet mogen, maar al deze moves geven een vreemd bevredigend gevoel. Ik persoonlijk deed dan ook moeite om zoveel mogelijk schade toe te brengen, opdat ik mijn tegenstanders vervolgens op een zo bruut mogelijke wijze af kon maken.