Marble Blast Ultra

Marble Blast Ultra is de nieuwste Xbox Live Arcade-game die te downloaden is met een Xbox 360. In de game, die nogal doet denken aan Marble Madness, moet je je knikker naar de finish rollen. Dit gaat allemaal zeer soepeltjes; met de linker analog stick rol je de knikker, met het rechter pookje bestuur je de camera. Dit werkt eigenlijk altijd prima, behalve als je heel snel je camera draait terwijl je ook nog rolt. Je knikker verandert dan snel van richting en hij is dan moeilijk onder controle te houden. Over het algemeen voelt het besturen van de knikker eigenlijk altijd heel soepel en natuurlijk. Je zal het dan ook vrij snel onder de knie hebben.

De game ziet er prima uit. Hoe GarageGames het spel onder de 50 MB heeft gehouden is me een raadsel, maar waarschijnlijk is dit de mooiste arcade-titel tot nu toe. Bovendien zorgt de physics-engine ervoor dat de knikker zeer realistisch op alles reageert. Er zijn bijvoorbeeld oppervlakken waar je meer grip op hebt, zoals metaal en oppervlakken waar je minder grip op hebt, zoals ijs. De verschillen hierin zijn duidelijk te voelen en dit zorgt voor een toffe variatie in gameplay door alle 60 levels heen. Deze beginnen zeer makkelijk, maar zullen aan het eind ongelofelijk moeilijk worden. Zo ben je in de laatste paar levels toch zeker wel een half uurtje bezig om er doorheen te komen, laat staan om er een goede tijd neer te zetten. Elk level heeft namelijk ook een par-tijd. Als je één levelset (beginner, intermediate en advanced zijn de drie sets die in de game zitten) onder par-tijd voltooid, krijg je daar een Xbox Live Achievement voor. De tijden die je in de levels neerzet kun je, zoals in elke arcade-game, vergelijken met die van je vrienden en met de rest van de wereld.

Maar tijden vergelijken is niet het enige. Er kan namelijk ook gemultiplayered worden over Xbox Live. Het doel in de multiplayer-mode is om zoveel mogelijk gems op te pakken. Deze spawnen in groepjes in het level en jij moet dan zo snel mogelijk hiernaartoe rollen om punten te scoren. Uiteraard kan je hier ook power-ups gebruiken en kan je met de blast-knop nabije vijanden weg stuiteren. Helaas zorgt dit niet echt voor genoeg variatie. Het is leuk om af en toe eens tegen vrienden te spelen, maar echt onderhoudend is de multiplayer-modus niet.

Het spel wordt ondersteund door een soundtrack die bestaat uit snelle trance/techno-nummers. Hoewel dit de spanning af en toe zeer ten goede komt, begint het toch vrij gauw te vervelen en zul je je eigen muziek weer uit de kast moeten halen. Al met al is deze game vooral in de singleplayer een leuke toevoeging aan Xbox Live Arcade. Het biedt genoeg fun om de tien euro waard te zijn. Echter, ben je op zoek naar een leuke multiplayer-game dan zul je nog even verder moeten zoeken.