Wario Ware: Twisted (import)

Een aantal jaar geleden was daar ineens Wario Ware Inc. Een nieuw spel voor de GBA met Wario in de hoofdrol. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat het hele spel uit enkel micro-games (heel korte spelletjes van een seconde of twee) bestond. De game was een succes en na versies op de Cube en de DS is het nu de beurt aan een tweede Wario Ware op het platform waar de serie begon: de GBA.

Deze game is al een flinke tijd verkrijgbaar in de USA en zou al lang in Europa in de winkels moeten hebben liggen, maar hij is er nog steeds niet... Wanneer de game wel komt? Geen idee, hij staat nog steeds op TBA. Daarom in de tussentijd voor jullie in ieder geval een importreview van de game. Is de game het waard om naar uit te kijken?

De opzet in Twisted is dezelfde als de voorgaande versie: je krijgt een aantal characters waarvan je de microgames moet spelen. Als je bij een bepaald character genoeg punten hebt gehaald (een aantal succesvol afgeronde microgames) dan speel je een volgend character vrij en mag je het daarmee gaan proberen. Het thema is deze keer draaien, ofwel \'twisten\'. Je bestuurt het spel dan ook niet met de vierpuntsdruktoets, maar via de tilt-sensor die in de (enorm dikke) cartridge zit ingebakken. Een simpel voorbeeld om uit te leggen hoe het precies werkt is het volgende. Je hebt een balletje op een plank liggen en die moet je er vanaf laten rollen. In het echte leven doe je dat door de plank een beetje schuin te houden en het gaat precies zo in Twisted. Je draait de GBA met de klok mee, of juist tegen de klok in en de sensor bepaalt dan hoeveel jij draait. Dit gaat uiterst nauwkeurig en je hebt zelfs een vorm van weerstand in de vorm van een héél klein trillend motortje dat trilt als je draait.

In totaal zijn er zo\'n 200 microgames waarin je jezelf kan uitleven. Hoe verder je in de game komt hoe hectischer de spelletjes worden en hoe drukker je heen en weer moet wiebelen om het tot een goed einde te kunnen brengen. Als er andere mensen in de buurt zijn zullen die vast wel vreemd opkijken als ze je bezig zien, maar hey, dat maakt niet uit, want jij hebt helemaal geen tijd om je daar druk over te maken. De meeste spelletjes zijn erg duidelijk wat betreft het doel en over het algemeen speelt het geheel erg instinctief. Iedereen kan ermee aan de slag en Twisted is dan ook echt één van die games die je moeder ook wel zou kunnen spelen. Er zit geen multiplayer mode in en dat is wel zonde want de Cube versie heeft laten zien dat multiplayer en Wario Ware wel degelijk samen kunnen.

Een ander \'minpuntje\' is eenzelfde als al bij eerdere delen is aangehaald. Het kan niet uren boeien. Korte speelsessies, okay, maar langer dan een uur zul je het heel waarschijnlijk niet spelen. Daarvoor is het toch net even te repetitief. Je zult wel veel terugkomen bij de game en er vele speelsessies aan wijden. Niet alleen omdat er zoveel microgames zijn die je allemaal moet vrijspelen, maar ook vanwege de speelgoedjes natuurlijk! Deze speelgoedjes zijn kleine virtuele gebruiksvoorwerpen waar je niets mee kan... En toch heb je de drang om ze te verzamelen.