True Crime: New York City

Wie had er als kleine man nou niet de droom om ooit een stoere en sterke agent te zijn? Een agent die zijn werk met pure passie doet. Zo\'n eentje die met één hand maar liefst tien boeven tegelijk aankan. True Crime: New York City stelt je in staat om al deze dingen te doen, alhoewel dat laatste toch wat bekwaamheid van de speler vergt.
Nieuw is het niet natuurlijk, we konden immers al twee jaar geleden de straten van Los Angeles (on)veilig maken. Over het algemeen werd het als een aardig spelletje beschouwd dat helaas, door de vele onvolkomenheden, mijlenver van de vergelijkbare GTA reeks vandaan stond. Het concept achter True Crime: Streets of L.A. was leuk, de uitwerking van ditzelfde concept echter stukken minder. Met name de besturing wist het spel aardig onderuit te halen. Wellicht weet dit tweede deel in New York daar verandering in te brengen.

Het speciale dingetje dat True Crime: Streets of L.A. van andere \'free roaming\' games (Grand Theft Auto, Maffia) wist te onderscheiden, was het feit dat je een politieagent bent. Eindelijk eens een keertje geen smerige crimineel, maar het welbekende donut-etende mannetje dat de wet handhaaft. Hoe je de wet wilde handhaven mocht je deels lekker zelf weten. Ook in dit nieuwe deel is dat niet veel anders, behalve dan dat je nu met Marcus Reed speelt in plaats van Nick Kang. Als Reed zul je je vrij door een realistisch nagemaakt New York kunnen begeven. Bekende wijken zoals Harlem, Central Park, China Town en Wall Street zijn allemaal aanwezig, geweldig!
Het feit dat je oom agent bent, zal je maar al te vaak merken als je even de hort op gaat in New York. Je krijgt namelijk constant berichtjes over misdaden die bij jou in de buurt gepleegd worden. Of je iets aan deze misdaden wilt doen is je eigen keus. Wát voor misdaden het zijn heeft deels te maken met hoe goed je het bepaalde district op orde hebt, dit kun je zijn aan het misdaadniveau. De districten hebben vier misdaadniveaus: hoog, middel, laag en clean. Je kunt de districten in niveau verbeteren door de misdaden die gepleegd worden een halt toe te roepen. De soorten misdaden zijn talrijk, het komt er echter in de praktijk bijna altijd op neer dat je een paar mannetjes bewusteloos mept, waarna je ze in de boeien slaat. Of het nou gang-gevechten, pissige hoeren, achtervolgingen met de auto, overvallen in winkels of baldadigheden jegens bussen zijn; het eindigt altijd met een gevecht, betreurenswaardig. Gelukkig zitten er, zeker in de districten met veel misdaad, ook wel wat specialere delicten tussen. Zo zul je bijvoorbeeld wel eens een bom moeten ontmantelen in een gebouw, of zelfs op een stealthy manier bewijsmateriaal moeten jatten uit een fabriekshal. Ja, dat zijn nou eenmaal de alledaagse bezigheden van een agent, jammer dat ze zo snel vervelen...