DVD: RocknRolla

Na de ruige verhaallijnen van Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch maakte Guy Ritchie een kleine uitstap naar de romantische en artistieke Swept Away en Revolver. Deze beide films werden echter niet heel goed bekeken en dus begaf Guy zich weer op het ruige terrein. Zo kwam hij vorig jaar met een nieuwe film uit. RocknRolla mag zich voegen in de films met kleerscheuren, achtervolgingen en fraude. Ruig genoeg voor jou?


Het verhaal speelt zicht af in Londen. Als je wat voor elkaar wilt krijgen in deze stad moet je bij vastgoedlord Lenny Cole (Tom Wilkinson) zijn. Want als je wat wilt bouwen in deze geweldige stad dan zal je dat toch echt via hem moeten doen. Anders krijg je het gewoon niet voor elkaar. Zo komt Russische gangster Victor (Dragan Micanovic) uiteindelijk ook bij Cole uit voor zijn vergunning. Dit geintje gaat hem echter wel zeven miljoen kosten. Hij laat dit geld via zijn bloedmooie accountant Stella (Thandie Newton) overbrengen naar Lenny. Wat Uri echter niet weet is dat Stella haar normale leventje een beetje zat aan het worden is. Zij schakelt namelijk een groepje kruimeldieven onder leiding van One Two (Gerard Butler) in om dit geld te onderscheppen. Het enige wat zij wil hebben is twintig procent en de rest mogen de mannen zelf houden. Dit komt de mannen heel erg goed uit want ze staan namelijk bij Cole in het krijt voor twee miljoen. Zo is Uri dus zeven miljoen kwijt en krijgt Lenny Cole zijn geld niet. Geen geld is dus geen vergunningen om te bouwen voor Uri. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is wordt er een peperduur schilderij bij Lenny gestolen dat uitgeleend was door Uri. De jacht is geopend! Het schilderij moet terug gevonden worden. Daarbij komt Lenny zijn dode rockende stiefzoon Johnny Quid (Toby Kebbell) tegen. Maar Johny geeft zich niet zomaar gewonnen en gaat zich er eens flink met een aantal zaken bemoeien.

More rockNroll!
Naast de film zitten er ook nog een aantal extra’s op de dvd. Zoals gewoonlijk zit er commentaar door de schrijver/regisseur bij. Dus in dit geval Guy Richie en Mark Strong. Heel veel meer dan een gezellig gebabbel onder de film door is het helaas niet. Niet echt de moeite waard. Het lijkt gewoon op een theekransje. “Guy’s Town” is een soort docu over Londen.Vooral wat Guy Richie vind van Londen en waarom zijn hart ligt bij deze stad. Afgewisseld met wat oude foto’s en backstage beelden wordt er voornamelijk gepraat over de groei van Londen. Last but not least zit er ook nog een “Extra Scene” bij het bonusmateriaal. Het extra materiaal is niet super spannend te noemen en had er eigenlijk net zo goed niet op kunnen staan.


De film zelf is er echt een die in het rijtje van Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch past. Een ouderwetse Guy Ritchie film. Het Engelse accent van de acteurs is niet fake en komt ook niet nep over. Dit komt misschien ook wel omdat Guy voor deze film voornamelijk gebruik heeft gemaakt van een Engelse crew. De typische droge humor die Ritchie vaak hanteert in zijn films is ook duidelijk terug te vinden. One Two komt voornamelijk over als een erg droog persoon, ook misschien wel de onschuld zelve. De show wordt echter wel een beetje gestolen door Johnny Quid. De stiefzoon van Lenny Cole die zijn eigen dood in spel heeft gezet om zo meer albums te verkopen. Ondertussen zit hij flink wat roet in het eten te gooien bij zijn eigen stiefvader. Dit is misschien wel de leukste verhaallijn van de vele die door elkaar lopen. Je moet wel even eerst door het eerste half uurtje heen bijten. Is namelijk typisch Ritchie om eerst alle personages even voor te stellen en pas later in de film de verhaallijnen aan elkaar te koppelen. Maar dit is zeker de moeite waard. RocknRolla mag je gewoon niet missen als je ook genoten hebt van Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Daarom krijgt deze film 4,5 sterren. Net geen 5 want hij haalt het gewoon net niet bij Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

Label: Warnerbros Releasedatum: april 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.