CD: R.E.M - Accelerate

R.E.M rijdt inmiddels al 28 jaar rond in het muzikale landschap. In grofweg de eerste helft van de jaren tachtig reed de band rond in een gammele Lada met een cultkleurtje. Na het uitkomen van Document in 1987 werd de bolide wat groter, steviger en van een bekender merk. Maar nog altijd een indie-auto die net even anders was dan de mainstream modellen die van de assemblagelijn rolden. In deze auto trapte de band het gas lekker in en reed de bekendheid en faam tegemoet. Hoe meer kilometers R.E.M aflegde, des te meer fans ze verzamelden. Met albums als Green, Out of Time en Automatic for the People groeide de fanschare zelfs exponentieel. Vanaf midden jaren negentig kocht de groep een Amerikaanse mainstream auto. Het geluid van de motor veranderde en veel fans keerden de ronkende motor van Monster en opvolgers de rug toe. In het nieuwe millennium werd een nog bravere automobiel aangeschaft: een milieubewust elektrisch autootje, met zelfs nog een zonnepaneeltje op het dak, dat UP en Around The Sun in zich vervoerde.


Anno 2008, heeft de band dit oplaadbare ding eindelijk ingeleverd, en heeft de wereld van het compromis ontdekt. De nieuwe auto van R.E.M is een hybride! Een auto die de oude elementen laat herleven, maar wel een hedendaags geluid en sfeer met zich meedraagt. De band kan hierin ook weer eens het gaspedaal ouderwets intrappen. Alle frutsels en extraatjes zijn uit de auto gesloopt, geen bekerhouders, tomtom-standaards, leren bekleding of sportvelgen. Het gaat om de eerste indruk, het casco en het simpele design. Zo is het ook met de laatste plaat, Accelerate. Muzikaal gezien grijpt R.E.M terug naar tijden van weleer en heeft al het overbodige in de songs gestript. Geen extra bruggetjes of loopjes meer. Geen pogingen om een track te rekken. What you hear is what you get.

Het Spartaanse uiterlijk van Accelerate zorgt voor een draaiduur van ongeveer 35 minuten voor 11 tracks. Kort, maar krachtig dus. De gitaar van Peter Buck gooit de auto al bij 'Living Well Is The Best Revenge' in een hogere versnelling. De woordenwaterval van Michael Stipe onderstreept dit nog eens. Die ouderwetse up-tempo rock met een bijdetijdse, maar typische R.E.M-melodie, wordt voortgezet in 'Man-sized Wreath' en de leadsingle 'Supernatural Superserious'.


Met tracks als 'Hollow Man', 'Houston' en 'Until The Day Is Done' trapt het drietal de rem in en zorgt voor de nodige rustmomenten tussen de snelheidsduivels in. Referenties naar Automatic For The People zijn hierdoor goed hoorbaar. Het eind van de muzikale route laveert tussen snelwegen, dorpsweggetjes en 80-kilometerwegen. Voor elk wat wils, spannender en van hogere kwaliteit dan we de laatste jaren van de band gewend waren. Scherper door de bocht en vooral een tikje sneller, de titel is juist gekozen en R.E.M heeft de juiste weg weer gevonden.


Label: Warner Datum: Maart 2008 Waardering: