CD: U-Nam - Back from the 80’s

U-Nam, oftewel Emmanuel Abiteboul (U-Nam is Manu achterstevoren) is weer zo'n wonderkind dat op zijn twaalfde een gitaar oppakte en een niet te stoppen traject van succes in ging. Op zijn negentiende was hij al een professioneel musicus en op zijn 24e bracht hij zijn eerste solo-album uit. U-Nam houdt zich bezig met het schrijven, produceren en remixen van muziek voor een indrukwekkende lijst artiesten. In 2005 verscheen zijn eerste album onder de naam U-Nam The past builds the future. Hij is nu terug met een nieuw album Back from the 80's.

Instrumentaal
De titel van de cd is voortgekomen uit U-Nams liefde voor de Back to the Future-films en zijn waardering voor de muziek uit zijn jeugd. De omzetting van 'to the future' naar 'from the future' slaat op het feit dat hij wel zijn muzikale helden wilde eren, maar ook een album wilde maken met hedendaagse en hippe muziek. Het album bevat twaalf instrumentale songs die of zijn geïnspireerd door nummers uit de jaren tachtig, of vernieuwende covers zijn van nummers uit die tijd. U-Nam kreeg hulp van een aanzienlijke hoeveelheid Amerikaanse en Franse gastmuzikanten, maar bespeelde nog steeds het grootste deel van de instrumenten (gitaren, basgitaren, drums en keyboards) zelf. De cd opent met het overbekende 'Streetlife', dat iedereen zelfs in een instrumentale versie kan meezingen. Toch is het duidelijk dat U-Nam er inderdaad een heel eigen versie van heeft gemaakt, zoals zijn bedoeling was. 'Mister GB' heeft dan weer een heel gezellig, funky deuntje. Back from the 80’s bevat een flinke lading relaxte soul en jazz-geluiden, met hier en daar wat afwisselende achtergrondzang en een diversiteit aan instrumenten.

Bonuscd
Back from the 80's bevat een bonuscd met de titel The After Show Party, waarop zich zeven nummers van bekende soul artiesten (Rahsaan Patterson, Phil Perry e.a.) bevinden. Ook met deze extra cd kan ik me prima vermaken. Het geheel krijgt drie sterren, omdat het briljant in elkaar zit, maar de neiging heeft om eentonig te worden. Daarbij is het prima achtergrondmuziek, maar is het niet echt een album dat volledig kan vermaken, een niet altijd te vermijden effect van instrumentale producties.


Label: Soulvibe Recordings Releasedatum: 13 april 2007
Waardering: