CD: The Baldwin Brothers - Return Of The Golden Rhodes

The Baldwin Brothers gaat helemaal op in een combinatie van funk, jazz, synth en lounge. Een soort easy-listening gefundeerd op foute jaren '70 funk met een elektronisch randje. Helaas boet het door dat randje wel lichtelijk aan warmte in. Dat is in contrast met de albumtitel die toch nadrukkelijk verwijst naar de goddelijke Fender Rhodes, synoniem met het subtiele en warme lichtvoetige elektronische pianogeluid.



'The Return Of The Golden Rhodes' gaat ten onder aan dit contrast. Aan de ene kant wil het dans-georiënteerde elektronische muziek zijn, een beetje uptempo, aan de andere kant doet dat verlangen het subtiele van de Rhodes vervagen. Het past gewoon niet. De hobbelende bas, strakke drumlijnen en elektronische tierlantijntjes drukken de aarzelende en schuwe Rhodes helemaal weg.

Op zich niet erg, maar dat maakt van dit album een dertien-in-een-dozijn plaat. Niet slecht, niet goed, veel van hetzelfde, maar niet bijzonder. Te sloom voor een dansalbum, te nadrukkelijk voor een easy listening album, te veel van alles voor een synthpop album. Waarom niet vol gekozen voor óf funk/dance, óf de Rhodes op de voorgrond, gewoon op twee kanalen vet erin gemixt? De synthesizer doet nu erg plastiek aan, en geeft eigenlijk geen combinatie met het authentieke Rhodes-geluid.

Zo hinkt het ablum op meerdere gedachten tegelijk, en lukt het maar niet om een punt te maken. Alle goede bedoelingen en aanzetten ten spijt mist het album bovendien variëteit. Met uitzondering van het laatste nummer,
'The Party's Over', waar als grote verrassing Mark Lanagan (onder andere Screaming Trees, QOTSA) zijn opwachting maakt. En die heeft inderdaad niks met funk, jazz, synth of easylistening te maken. 'The Party's Over'
net zo min. Wie zich door de naam Mark Lanagan tot dit album aangetrokken voelt, mag dat dan ook weer direct vergeten.

Wat resteert is een bleek doorsnee album.


Label: TVT Records Releasedatum: 29 januari 2007
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!