Boek: Frank Martinus Arion - Hoorspel Dubbelspel

Vier mannen spelen in een buitenwijk van Willemstad op Curaçao tussen het joodse kerkhof en een bloeiend hoerenkamp, zoals de rosse buurt wordt genoemd, hun zondagse spelletje domino met als inzet hun eigen leven. Boeboe Fiel en Manchi tegen Chamon Nicolas en Janchi.

Boeboe Fiel en Manchi verliezen zo erg dat de radio en televisie, eenmaal lucht gekregen van de ontwikkelingen, onmiddellijk uitrukken om verslag te doen. 10-0 wordt het, wat bij domino te vergelijken is met drie keer 6-0 bij tennis. De reden van de vernedering is de geheime relaties die de winnaars hebben met de vrouwen van de verliezers. Chamon Nicolas en Janchi willen hun tegenstanders daarom kapot maken. Het is meer dan alleen maar een spelletje. Het gaat over liefde-haat, man-vrouw, de Antillen, blank-zwart.

Het boek is bekend vanwege het feit dat het eind 2006 door de bibliotheken gratis werd verstrekt om zo de mensen aan te zetten tot meer lezen en tot gesprekken met elkaar over het gelezen boek. Een mooi initiatief, want lezen verrijkt je leven en is iets dat breed gedragen zou moeten worden. Van het boek werd door de Hoorspelfabriek ook een hoorspel gemaakt, een soort van audioboek. Verschil met een audioboek is dat dat doorgaans door één persoon voorgelezen wordt en een hoorspel door meerdere mensen wordt voorgedragen.

Bij het beluisteren van het hoorspel moet je wel even aan de stemmen van de voordragers wennen. Het wordt met Antilliaanse tongval opgevoerd en dat is voor ons Nederlanders altijd toch weer anders. De tongval maakt dat het ook wat traag overkomt. Toch, eenmaal gewend aan de uitspraak, komt de luisteraar echt in het verhaal.
Ik denk persoonlijk, als luisteraar, dat het lezen van het boek voorafgaand wel kan bijdragen aan het verhaal en de inbeelding ervan. Ik ervaar dit ook bij audioboeken. Maar verder is het een vermakelijke manier van 'boeken lezen' en zeker de moeite waard. Gelukkig maar dat het fenomeen audioboek in opkomst is en er steeds meer op deze manier wordt uitgegeven.
Het geheel verdient 3 sterren; een middenmoter. Het is niet subliem, maar zeker ook niet slecht.


Uitgever: De Hoorspelfabriek ISBN: 9077858288 Duur: 54 minuten Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!