DVD: Roadrunner Roadrage 2006

Roadrunner Roadrage is de jaarlijks terugkerende video-compilatie van Roadrunner Records. Oud-collega Flipneus schreef de recensies van de vorige twee dvd's, in 2004 en 2005. Hij schreef onder andere over hoe het kan dat promovideo's bij metalbands vaak een bijzaak zijn en dat er zelden clips gemaakt worden die opvallen door goede ideeën en artistieke, hoogstaande kwaliteit.


Het is natuurlijk voor een deel de geldkwestie die bands beperken in de vrijheid om een video te maken die past bij het bandimago. Artistieke vrijheid is maar voor weinigen weggelegd. Immers, niet iedereen in het wereldje heet Tool.
Neem nou Opeth: al vijftien jaar garant voor fantastische albums en nog steeds in de lift qua populariteit, cd-verkoop, artistieke grensverlegging enzovoort. Als band besluit je om mee te werken aan de eerste video uit je carrière, omdat de Amerikaanse jeugd misschien visueler ingesteld is en zo kennis kan maken met je muziek. Je was al niet blij dat één van je prijsnummers verknipt wordt tot een compacte song maar je hoopt stiekem dat het clipje even schitterend is als dat van Metallica's 'One'. Je krijgt niks te zeggen over het thema van de video. Enige wat je hoeft te doen is je een middag laten filmen.

Helaas is het resultaat niet bijster geslaagd. Iedereen die 'The Grand Conjuration' van Opeth gezien heeft, weet waar ik het over heb. Het is een draak van een video die helemaal niks te doen heeft met waar een band als Opeth voor staat: artistieke vrijheid en werken in verhalende concepten. We zien hier drie verknipte scènes, die geen verband houden met elkaar of de tekst van 'The Grand Conjuration'. Met de vrouwpersoon die verdwijnt in een WC-pot als dieptepunt. Een gemiste kans.



Maar er zijn ook uitzonderingen. Stone Sours '30/30-150' heeft een treffende, eigentijdse en energieke clip. Zo kan het ook. Al zal de muziek wat makkelijker van beelden te voorzien zijn dan bijvoorbeeld bij Opeth. 'K.I.N.G' van Satyricon is zelfs vermakelijk te noemen. Een soort onbedoelde parodie op die moderne hiphopvideo's met veel vrouwelijk vlees. Satyricon durft enige vorm van zelfspot te tonen, iets waar vooral in de Amerikaanse metalscene een taboe op lijkt te heersen.

Opvallend zijn de twee Trivium-video's. Er zit maar een jaar tussen en toch is het moeilijk te geloven dat het om dezelfde band gaat. Zowel de uiterlijke kenmerken van de verschillende bandleden als de muziek zijn totaal anders. Daarover meer in mijn volgende recensie, over het nieuwe album van Trivium.

Roadrunner Roadrage 2006 wijkt niet al teveel af van de eerdere releases. Zoals Flipneus al opmerkte: het is een aardige verzamelaar als je geen alternatief videokanaal tot je beschikking hebt. Er zijn verder geen extra's. Wel 29 video’s van: Slipknot, Trivium, Stone Sour, 36 Crazyfists, Opeth, Soulfly, Devildriver, Hatebreed, Killswitch Engage, Chimaira, Roadrunner United, Caliban, Khoma, Every Time I Die, Satyricon, Machine Head, Fear Factory, Ill Niño, Bleeding Through, Most Precious Blood, Terror, Nickelback, Wednesday 13 en Sevendust. Een aardig beeld van wat Roadrunner dit jaar in de aanbieding heeft, al bevallen niet alle beelden mij even goed. Ik ben het daarom eens met Flipneus als hij zegt dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de visuele kant van metalbands want Roadrage 2006 heeft mij niet van het tegendeel kunnen overtuigen.


Label: Roadrunner Records Releasedatum: 19 september 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!