CD: Sjaak Bral - Hurken in de berm & Op ware grootte

Ieder jaar weer trekken miljoenen Nederlanders er op uit om hun zuurverdiende vakantiedagen te verzilveren, om vervolgens binnen drie weken als vanouds weer in de stress te schieten, aldus een krantenbericht een aantal jaren geleden. Sjaak Bral zag er wel brood in en transformeerde het o zo herkenbare onderwerp in een avondvullende cabaretshow. Zie daar het resultaat: Hurken in de berm.

We willen onthaasten, maar als het kan een beetje snel. Op vakantie gaan is kennelijk een activiteit waarbij je overspannen op reis gaat en uitgeput thuiskomt. Je groen en geel irriteren in een vliegtuig, rondstruinen over een overbevolkt strand en je behoefte doen op een gat in de grond; vakanties zitten vol met ergernissen en bieden derhalve een legio aan mogelijkheden voor grappen.



Deze grappen zijn er. Vanaf het begin neemt Bral de – in dit geval – luisteraar mee op vakantie, waarbij alle denkbare aspecten aan bod komen, aan elkaar gepraat met een rappe tong. Sjaak zijn voorstelling – die meer aandoet als een amicaal gesprekje in het plaatselijke stamcafé - geeft in plat Haags een aantal leuke en originele blikken op het onderwerp. Bral neemt absoluut geen blad voor de mond. Zonder gêne draagt hij alle sketches voor, en het publiek lacht er eveneens schaamteloos om. Desalniettemin zoekt Bral het te veel in een thema, wat soms wat flauwe grappen oplevert. Pas als hij zijn fantasie de vrije loop laat gaan en commentaar geeft op vaak actuele onderwerpen, is Sjaak op zijn best. Ook lijkt hij zo nu en dan wat door te draven en blijft het eindeloos wachten op de climax, als een grap zonder clou.



Sjaak Bral is geen geboren cabaretier, iets wat niet wil zeggen dat hij geen goede grap kan maken. De Hagenees staat zijn mannetje op veel vlakken, maar blinkt nergens echt uit. Bral mist ieder gevoel voor timbre, timing en techniek, en de grappen bevatten weinig inhoud. Maar ze zijn wel om te lachen, en dat is waar veel mensen deze tijd naar op zoek zijn: een avondje lachen. Geen topcabaret met werkelijk inhoud, maar een leuk verhaaltje met goede grappen. Geen topkwaliteit, maar een aardige show, lijdend aan de nodige minpunten.