Game: Preview Colin McRae Rally 2005

Word je al afgestraft als je vergat je auto in te stellen, nog meer word je gestraft als je denkt dat je onkwetsbaar bent.

De auto's zijn in staat de meest vreemde capriolen uit te halen als je denkt even een vangrail als steuntje te gebruiken of een bochtje denkt af te snijden. Hoe harder de klap, des te erger het met je auto gesteld is. Dat merk je in het rijgedrag en dat zie je. En hoe!

De damage modelling van alle auto's is enorm gedetailleerd. Het lijkt wel alsof elk stukje van de auto apart kan deuken, scheuren en botsen. Je ziet kapotte ruiten, een gedeukte motorkap en losse uitlaten. Zelfs de spatlappen van de wielen kun je kwijtraken, mocht je denken dat je best over dat ene bultje in de weg kan scheuren.


Naar rechts! Rechts!


De circuits zijn behoorlijk moeilijk. Heel veel oefenen is het advies. Het zal zeker in het begin niet meevallen om een goede rondetijd neer te zetten die ook nog eens een paar mooie items unlockt. Je komt dus niet snel verder in het spel en dat kan je flink gaan vervelen.

Ben je eenmaal een stukje verder in het spel, dan wordt het er niet bepaald makkelijker op. Testing circuits eisen van je dat je op het goede moment opdrachten uitvoert. Een meter te vroeg of te laat en het is Game Over.

Denk je een paar haarspeldbochten te kunnen overslaan? Vergeet het maar. Het spel heeft je praktisch meteen door en zet je auto weer netjes op de baan. Haal je het in je hoofd om ook maar even het publiek aan te raken met je auto, ook dan straft het spel je af. En natuurlijk werkt deze automatische reset-button niet als je de bocht uit vliegt. Dan mag je jezelf uit de nesten gaan werken. Dit kan erg frustrerend zijn.


Neee! Niet daarheen!


Na elke wedstrijd kun je een replay selecteren om al je capriolen nog eens terug te zien. Meteen doen, want het is een plezier om jezelf over het circuit te zien scheuren. De camerahoeken zijn prima in orde, alleen lijkt het alsof de snelheid wat is opgevoerd. Maar wat ziet het er prachtig uit. Erg jammer dat je replays niet kan opslaan.