Alien Hominid HD



Flash! Aaah, saviour of the universe! In dit deel van het universum verscheen op augustus 2002 een pracht van een Flash-game genaamd Alien Hominid. De eigenaar van de website Newgrounds, Tom Fulp, liet de wereld kennis maken met een kleine geelgekleurde alien die met zijn ruimteschip neerstortte op onze blauwe planeet. De flash-game werd een groot online succes en werd in 2002 als beste gekozen uit de meer dan twintigduizend andere inzendingen op Newgrounds.

Dat succes lag niet alleen aan de programmeur van deze typische side-scrolling shooter, maar ook aan de stripboekmanier waarop art director Dan \"Synj\" Paladin het geheel presenteerde. Hij maakte alle graphics voor Alien Hominid, en met zijn typische cartoony graphics en humoristische animaties werd Alien Hominid een topper die vaak wordt vergeleken met de Metal Slug-serie.

Andere versies konden niet uitblijven, en samen met John Baez vormden Tom en Dan het bedrijf The Behemoth om met een nog betere versie te komen. Alien Hominid kwam uit op GameCube, PlayStation, Xbox, GBA en natuurlijk de PC. Alhoewel de Europese en de Amerikaanse releases sterk van elkaar verschilden bleef de gameplay hetzelfde. Nu is het spel beschikbaar op de Xbox 360 als Xbox Live Arcade titel. De full version kost je 800 punten en daar krijg je een hele hoop voor terug.

Allereerst heb je het standaard spel waarin je Alien bestuurt in de queeste om zijn UFO terug te vinden. Het standaard spel valt tevens te spelen in offline co-op. De alien is door de FBI neergeknald en meteen van de straat geplukt door een handjevol agenten. Deze zwarte-pakken-met-zonnebril komen er al snel achter dat de Alien nog leeft en komen in grote getale terug om hem te doden. Als bestuurder van de alien kun je springen, bukken, klimmen, in auto\'s rijden en natuurlijk lopen (vooral naar rechts ) om van je belagers af te komen. Ook heb je ook een blaster tot je beschikking om korte metten te maken met de ongelofelijke hoeveelheid vijanden die op je af komt. Wanneer de conventionele blaster niet voldoende is kun je gebruik maken van een vijftal granaten om chaos te veroorzaken, of een mes om de vijanden die te dichtbij komen in mootjes te hakken.

Je staat niet alleen in je queeste, want af en toe krijg je van vriendelijke aardbewoners een power-up voor je blaster waardoor je bijvoorbeeld opeens met vuur, ijs of grotere lasers kan schieten. Eén welgemikt schot van de vijand is echter al genoeg om het loodje te leggen, en aangezien er een massa kogels en vijanden door het scherm vliegen kan dat al heel snel gebeuren. Als je niet goed oppast ben je zo een drietal levens kwijt op precies hetzelfde stukje.

Net zoals in klassieke side-scrolling shooters ontbreken ook de boss-monsters niet in Alien Hominid HD, en vecht je tegen grote robots met enorme lasers of raketten-lancerende helikopters met enorme staartvinnen. Heb je eenmaal door hoe de bosses bewegen, dan is het uitschakelen veelal een peuleschil, maar ook hier kun je flink wat levens verliezen voor je weet wat de triggers zijn waarop ze reageren.

Naast de standaard game heb je ook nog een survival mode in één gekozen level, maar nog leuker zijn de PDA-games en de verschillende mini-games die je kunt unlocken door levels uit te spelen van de standaard game. In de PDA-games bestuur je op een monochroom gekleurde PDA een klein poppetje dat van A naar B moet springen en rennen terwijl je ondertussen vijanden plet. Deze valt ook met meerdere mensen online te spelen en heeft, net als praktisch elke minigame, zijn eigen online ranking en scorebord.

Zelfs de achievements hebben een humoristisch tintje en daarom kan een bezoekje aan de achievementlijst voordat je begint helemaal geen kwaad. Je kunt punten winnen door het opeten van vijanden of het unlocken van elke hoed. Verder ontbreken natuurlijk punten voor het uitspelen op de verschillende moeilijkheidsgraden niet.

Op het internet wordt ook melding gemaakt van een bug in Alien Hominid HD, waarbij het kan voorkomen dat de status van voortgang niet wordt opgeslagen zodat je het risico loopt alle gehaalde achievements weer opnieuw te moeten unlocken. Tijdens de review ben ik de bug gelukkig nergens tegen gekomen. Misschien dat er nog wel een patch zit aan te komen om dit zeldzame akkefietje weg te poetsen.

In de toekomst komt er ook downloadbare content voor Alien Hominid HD beschikbaar voor hoogstwaarschijnlijk 200 punten, waarmee je extra levels krijgt voor zowel de standaard game als de PDA-games.

Conclusie

Alien Hominid HD is een coole old skool side scrolling shooter die niet mag ontbreken in de collectie als je fan bent van dit genre. Voor de 800 punten die het spel kost krijg je een geweldig snel actiespel met zeer diverse minigames.

Een hele dikke aanrader!