CD Review: The Incredible World Of The Herb Spectacles

Vol onverholen verbijstering heb ik de eerste paar tracks geluisterd. The Herb Spectacles blijkt namelijk een Zuid-amerikaans gekruid ensemble te zijn. Uit de polder weliswaar. Met drie leden van The Treble Spankers (de easy surfsounding rakkers van weleer) en één van de Amsterdam Klezmerband (tegenwoordig feat. Bob Fosko trouwens). En wat doe je als beginnend bandje? Je zet in de Via-Via een advertentie, en recruteert op die wijze een marimbaspeler en een percussionist. Caramba!

En wat krijg je dan? En mix van tijuana- en mariachiklanken. Vermengd met surf en easy-listening. Instrumentale kamerbrede muziek (op een spaarzame lalalala, oooooh en aaaaaah na). Solo's worden gespeeld op trompet of xylofoon (gaat helemaal loos!). Meesterlijke slaggitaar. Droog en subtiel aanwezig. Mét Rickenbacher-twang (bonuspunten, Rickenbacher is oké!).

Het resultaat is even truttig als fris. Als Desperados mét een limoentje. Ongegeneerd swingen, of als je met de motoriek van mezelve behept bent: gegeneerd swingen. Ziet u de rode draad? Inhaken is het devies. Muziek waar je spontaan blij van wordt.

Met The Incredible World Of The Herb Spectacles heeft Excelsior Recordings niet alleen de schijf met de meest psychedelische cover van het jaar geperst (zou niet misstaan bij een psychologische test; zoek de tijger), maar het tevens een afgrijselijk eigenwijze, aanstekelijke, easymexsurf swingende verzameling noten en klanken. Het heeft warmte, het heeft ritme. Het zal feest zijn. Ariba, Ariba!

Op zijn minst zal het donderdag 19 juni feest zijn in Paradiso, Amsterdam waar de eerste stapjes van de boreling gevierd zullen worden middels de cd-presentatie. Zaal open 20.00, aanvang 21.00. Ongetwijfeld zijn er nog wel kaartje voor beschibaar Dansschoenen en een goed humeur worden bij de ingang verstrekt.

Voorproeven? Club Lek (real-audio)
Vóórlezen? The Herb Spectacles