Interview/CD-Review: Train

De geschiedenis van Train begint in 1994 als Pat Monahan in Los Angeles in contact komt met Rob Hotchkiss. Het tweetal verhuist naar San Francisco waar ze met akoestische gitaren langs de talloze koffiebars trekt. Bassist Charlie Colin en gitarist Jimmy Stafford worden niet veel later aan de band toegevoegd. Als drummer Scott Underwood zich bij het viertal meldt is Train een feit.

In 1996 geeft Train in New York City een showcase voor Columbia Records. Het label besluit niet met de groep in zee te gaan. Terugkijkend kan Pat die beslissing wel begrijpen. "Wij waren niet stabiel. We veranderden steeds van muziekstijl en ik was zelf op zoek naar manieren om als bandlid, mens, vriend, echtgenoot en vader beter te worden."

De afwijzing van Columbia is geen reden voor Train om de handdoek in de ring te gooien. Een goede keuze, want kort nadat de groep in eigen beheer het naamloze debuutalbum uitbrengt, wordt de band toch getekend door Columbia. Train wordt op tournee gestuurd en rijdt de komende twee jaar in een oude pick-up truck kriskras door Amerika.

Het is in de herfst van 1998 als Fox TV de debuutsingle Free gebruikt in de serie Party Of Five. De tweede single Meet Virginia verblijft in augustus vier weken op de eerste plaats van de Heartseekers Chart van Billboard. In november is het debuutalbum goud.

Begin 2000 eindigt de tournee van Train en gaat de band met producer Brendan O'Brien de studio in voor de opnamen van het tweede album. Als Drops Of Jupiter in maart 2001 uitkomt, is de gelijknamige eerste single al een hit. Het nummer zorgt er bovendien voor dat Train ook in Europa doorbreekt en een grote groep nieuwe fans krijgt. De single staat wereldwijd bovenaan de hitlijsten en Train wordt overladen met Grammy Awards, gouden en platina platen.

Aan het eind van deze maan (op 30 juni) verschijnt het nieuwe album van Train: My Private Nation. Ook deze plaat is geproduceerd door Brendan O'Brien, de man die ook al verantwoordelijk was voor Drops Of Jupiter. Daarnaast werkte hij samen met grote namen als Bruce Springsteen, Aerosmith, Pearl Jam, Rage Against The Machine, Neil Young en Stone Temple Pilots.

My Private Nation is opgenomen in de Southern Tracks in Atlanta en werd in Portland gemasterd door Bob Ludwig. Paul Buckmaster, die een Grammy Award kreeg voor zijn strijkerarrangementen op Drops Of Jupiter, verzorgde de strijkerarrangementen voor de nummers Lincoln Avenue en Your Every Color.