Patrick Stewart in Nederland

Uit het publiek kwam de volgende vraag alweer, er werd gevraagd naar wat hij vind over de Fans van Star Trek en met name de variant die zich ook daadwerkelijk in uniform vertoonden op conventies en of ze hem nooit nerveus maken. Patrick vond dat sommige fans wel erg ver gaan in, om perfect haar af te scheren om maar op hem te gaan lijken, doodzonde. Verder vindt hij het geweldig hoe fans zich uiten over hem en Star Trek in het algemeen. Met de Star Trek pakken zelf had hij slechte ervaringen in het begin, deze waren van spandex gemaakt en knelden nogal, ook waren deze pakken een slechte belasting voor je rug en bestonden deze maar uit 1 deel. Hij heeft toen, na consult bij een arts, dit aangekaart bij de producenten en deze hebben voor nieuwe uniformen gezorgd. Maar omdat deze andere uniformen minder strak aansloten op het lichaam, en de producers wilden dat de pakken er op film altijd strak uitzien, moest hij het dus regelmatig strak trekken in de serie (The Picard Manoeuvre, zoals hij het noemde).
Patrick zei wel dat hij 1x een beetje nerveus is geworden van een aantal fans, tijdens de release van Star Trek: Generations, hij kwam tegelijk aan met William Shatner (Captain Kirk) en de fans werden zo enthousiast dat ze met dranghekken en al op hem afkwamen. Buiten dat wordt hij niet nerveus van de fans.

Hoe het verschil tussen Captain Picard in de serie en in de films tot stand is gekomen wilde de steller van de volgende vraag weten. Patrick legde uit dat dat kwam omdat in de serie je meer tijd hebt om meer karakter eigenschappen van een persoon uit te beelden dan in een film. Al vindt hij wel dat in Star Trek: Generations teveel psychoanalyse is gedaan richting Captain Picard en dat dat niet thuis hoort op het witte doek, maar beter past in een serie. In Star Trek: First Contact is er ook minder diep op personaliteiten ingegaan dan in Generations.

Voordat Patrick aan Star Trek begon, had hij eigenlijk weinig tot niets over Science Fiction gelezen, hij is toen wel begonnen in een aantal boeken omdat hij wel wat van het genre waar hij in ging acteren iets afwilde weten. Tegenwoordig begint hij er niet meer aan omdat als hij in een Science Fiction boeken winkel komt hij dan wordt aangestaard door zijn eigen kop die op al die boeken staat. Films daarin tegen vindt hij wel leuk om te zien. Hij heeft ook namelijk al eens eerder in een Science Fiction film gespeeld genaamd Dune (Gurney Halleck was zijn rol) in 1984, dat was 3 jaar voordat Star Trek: The Next Generation van start ging.
Ook is hij fan van Beavis & Butthead, zijn vrouw vindt het maar niks en toen hij haar vertelde dat hij z’n complete collectie aan haar nalaat en dat dat ook in zijn testament staat, wilde ze niks van weten. Ook haalde hij aan een stuk uit een Beavis & Butthead aflevering waarin ze een stukje uit Star Trek nadeden als Captain Picard en Commander Riker, hij heeft een origineel stukje film van die parodie in zijn collectie en daar is hij erg trots op.

Overigens snapt niet iedereen die hem vragen stelt dat Star Trek geen werkelijkheid is, hij heeft kort geleden voor het eerst geracet op een circuit en de pers daar vroeg hem of het nou heel erg anders voelde om een race wagen te besturen in plaats van The Enterprise. Met een grote grijns op z’n gezicht zat Patrick te vertellen dat hij de mensen daar toen heeft uitgelegd dat The Enterprise niet beweegt en dat er helemaal niks gebeurd als hij zegt 'Engage', The Enterprise blijft dan echt in de studio en gaat niet weg naar welke planeet dan ook. Maar ze bleven het hem steeds weer vragen.
Hij heeft ook voor Nemesis in een Off-road auto moeten rijden, al zal dit in Nemesis niet te zien zijn als een Off-road auto zoals wij hem kennen, maar dan een futuristische uitvoering ervan, in het begin van de film gaan Data (Brent Spiner), Worf (Michael Dorn) en Picard (Patrick Stewart) naar een onbekende planeet waar ze 'positronic signals' (de echte fans weten wel wat dit zal gaan betekenen) onderzoeken, echter het terrein is daar nogal onbegaanbaar en nemen ze een ouderwetse shuttle naar de planeet en gaan ze op de planeet verder met de Off-road auto. Hij vond het zelf geweldig om zoiets mee te maken, hij heeft op 1 na alle scènes zelf mogen doen in de auto. Het acteren in Star Trek brengt dus leuke extraatjes met zich mee.

De laatste vraag, last but most certainly not least, was voor mij, boven aan mijn lijstje stond de vraag wat zijn favoriete Shakespeare personage is en welke het meeste op Captain Picard lijkt. Zijn eerste reactie was dat hij wel even goed moest gaan nadenken over het 2e gedeelte van de vraag. Een favoriet personage heeft hij niet echt, hij heeft ze bijna allemaal wel een keer gedaan, behalve Romeo, om een of andere vage reden vinden ze hem niet geschikt er voor (zei Patrick met een big smile). Hij speelt ook een rol in King of Texas als Lear (zijn eerste poging tot een Texas accent), dat gebaseerd is op het Shakespeare toneelstuk King Lear. Hij zat ook vaak tijdens de opnames met beide scripts in handen, tot ergernis van de regisseur. Vervolgens zag je hem diep nadenken over het tweede gedeelte van mijn vraag, zijn ogen kneep hij ook samen om goed te kunnen denken, uiteindelijk vond hij dat uit het Shakespeare stuk 'As you like it', The banished duke wel het meeste op Captain Picard lijkt, omdat hij als uitspraak heeft 'there is good in everything', iets dat Captain Picard ook heeft, aldus Patrick.