Watch Dogs 2
We gingen met de Thalys naar Parijs op uitnodiging van Ubisoft. Ik zat in de trein met een stel Nederlandse journalisten en het was erg gezellig. Helaas is er in de Thalys weinig beenruimte, de wifi deed het niet, het koffieapparaat in de restauratie was de halve rit defect en in Brussel liepen er mensen op het spoor. Ik heb zeker betere treinreizen meegemaakt. Zoals je weet: gedeelde smart is halve smart. Als je dan uiteindelijk cafeïnehoudend vocht achterover kan slaan, dan kun je het echt waarderen.
Bij Gare du Nord kwamen de Belgen bij de groep en waren we compleet: negen journalisten en twee Ubisofters. Parijs is een grote stad en we gingen met de metro naar de locatie. Ubisoft had een gaminghol in DedSec-stijl opgezet waar wij mochten gamen. Na een beetje zoeken mochten we de bizarre ruimte verkennen en ons tegoed doen aan tortilla’s, gevulde donuts, chips, frisdrank, koffie en … fruit. Geen idee wat dat vreemde spul daar deed. We kregen een presentatie van ontwikkelaar Dominique Guay, uitleg hoe we onze gameplay konden opnemen en we mochten los gaan. In totaal waren er 35 man die Watch Dogs 2 gingen ontdekken. Dat mochten we doen op een PlayStation 4 met een pc ernaast waarmee we onze gameplay konden opnemen. We werden reeds gewaarschuwd dat we niet de meest recente build van de game hadden en dat er dus nog wat bugs in konden zitten. Als een ontwikkelaar dat zelf al aangeeft, dan weet je genoeg. Gelukkig ben ik absoluut niets gamebreaking tegengekomen.
Het idee
Watch Dogs 2 speelt zich af in San Francisco. De Bay Area, Oakland en een kleine versie van Silicon Valley zijn allemaal nagemaakt om in rond te trekken. Je kunt uiteraard aan de slag met Main Operations of juist wat zijmissies oppakken, in de online activiteiten duiken of gewoon in de stad meer volgers proberen te krijgen. Daar draait het namelijk allemaal om in Watch Dogs 2: volgers. De kwaadwillende organisatie ctOS heeft een vernieuwde versie van hun internet of things ontwikkeld, waarmee zij alles van iedereen in de gaten houden. De underground hacktivisten van DedSec proberen dit te ontmantelen, maar daar hebben ze heel veel processorkracht nodig. Een botnetwerk van pc’s ligt dus voor de hand. Mensen die DedSec steunen installeren de DedSec-app waarmee de hackers gebruik kunnen maken van de processorkracht van de volger. Het komt er dus voor de doorsnee burger op neer: wie vertrouw je?
Het verhaal
Het kostte me wat moeite om in de game te komen. Er was al gezegd dat je ‘outside the box’ moest denken, maar dat kun je op veel manieren opvatten. In de tutorial waarbij je meteen mag inbreken, leer je de controls en een boel van het verhaal. Je mag aan het eind je persoonsgegevens wissen uit de database van ctOS en een ander profiel aanmaken. In onze previewbuild hadden we slechts keuze uit vier portretten en kon je het beroep niet wijzigen. Dit is het uiterlijk hoe andere gamers jou zien tijdens de multiplayer-actie. Zodra je bent ontsnapt, begint de game echt. Je krijgt een stel filmpjes te zien, waarbij je gaat chillen op een illegaal feest en als je jouw roes aan het uitslapen bent, begint je eerste missie.
Overzicht
Onderstaand filmpje van het begin van de game laat zien hoe de auto’s en motoren rijden, wat voor kleding je in het begin hebt (2:57) en het DedSec-team. Ook worden in het begin de verschillende gameplayelementen uitgelegd en wat nu eigenlijk de bedoeling is.
Smartphone
Je telefoon is heel belangrijk. Hierop kun je apps installeren, als je die kunt betalen. Je kunt natuurlijk niet zonder de Nudle Maps, waarmee je een route kunt plannen. Ook kun je auto’s en andere voertuigen “bestellen”, een muziekprogramma downloaden en je opties-menu van de game openen. Erg belangrijk dus. Ubisoft was zo vriendelijk ons alvast wat geld te geven, zodat we lekker los konden gaan.
Hacken
Het hacken is veranderd. Je kunt met Net Hack de digitale stromen in de wereld zien en zo weten waar je moet wezen om die ene deur open te krijgen. In bepaalde situaties in het eerste deel van Watch Dogs moest je complexe apparatuur zoals servers hacken. Hierbij moest je ervoor zorgen dat een datastroom in een ‘node’ ongehinderd naar alle volgende ‘nodes’ kon komen. Dit was een eenvoudig klusje. In Watch Dogs 2 is dat aangepast. Je moet nu in een serverruimte hetzelfde doen, maar op grotere schaal. Omdat het geheel veel groter is dan hetgeen je in één keer kunt overzien, is het een stuk moeilijker en meteen ook een stuk leuker geworden. Het simpele hacken op straat kon eigenlijk niet eenvoudiger, dus geeft Ubisoft ons nu meer mogelijkheden in slimme menu’s. Je hebt ook gadgets zoals je drone en je kleine robot waarmee je op afstand kunt hacken. Naarmate je verder komt heb je uiteraard meer hack-mogelijkheden, maar de hacks zijn snel uit te voeren. Dat is ook wel nodig als je tegelijk met je auto door de stad aan het racen bent, terwijl er mafketels op je in proberen te rijden.