Letselschade claimen na een verkeersongeluk

Het gaat niet de goede kant op met het aantal verkeersongelukken in Nederland. Tijdens corona nam het aantal verkeersongevallen logischerwijze af. We reden immers minder met de auto. Maar sinds 2022 is het verkeer drukker dan ooit tevoren. Er zijn weer dagelijks veel files en ook het aantal auto ongelukken neemt toe, net als het aantal fietsongevallen. 

Door de toename van het aantal verkeersongevallen is de kans op een ongeval in het verkeer dus ook toegenomen. Maar wat nu te doen bij een auto ongeluk of fietsongeluk en wat kan een letselschade advocaat voor u doen als u letselschade aan een ongeluk over hebt gehouden? Het antwoord vindt u in deze bijdrage.

Wat te doen na een verkeersongeval?

Veel mensen schakelen na een verkeersongeval direct een letselschade advocaat Rotterdam of elders in als ze door het ongeval schade lijden. Dit is ook vanzelfsprekend en verstandig. Maar een letselschade advocaat komt vaak pas dagen of soms zelfs weken of maanden in beeld. Wilt u ervoor zorgen dat u een schadevergoeding ontvangt, dan is het belangrijk dat u direct na het ongeval al stappen onderneemt. Uw letselschade advocaat kan u dan beter van dienst zijn.

Invullen schade aanrijdingsformulier

Het invullen van een aanrijdingsformulier is wellicht wel het belangrijkste wat u kunt doen als u betrokken bent geraakt bij een aanrijding. Op een Europees schadeformulier kunt u namelijk belangrijke informatie kwijt, zoals de persoonlijke gegevens van de tegenpartij, maar ook de verzekeringsgegevens. Deze heeft uw letselschade advocaat nodig omdat je bij een aanrijding direct de schadeverzekeraar aansprakelijk kunt stellen voor de geleden en nog te lijden letselschade.

Op een schadeformulier kunt u verder de toedracht van een aanrijding kwijt. Zo kunt u door het zetten van vinkjes aangeven wat de oorzaak van het ongeval is, zoals een voorrangsfout, achteruitrijden zonder te kijken of een achterop aanrijding. De toedracht kan zelfs getekend worden hetgeen uw letselschade advocaat kan helpen op zo kort mogelijke termijn de aansprakelijkheid erkend te krijgen.

Ondertekenen u en de tegenpartij het schadeformulier? Dan staat de inhoud van het schadeformulier vast tussen partijen. Het ingevulde schade aanrijdingsformulier is dan een dwingend bewijsmiddel tussen u en de persoon die u aangereden heeft.

Tip: vul een aanrijdingsformulier altijd zo spoedig mogelijk na een ongeval in. Doet u dit later, dan kan het zo zijn dat de tegenpartij weigert het schadeformulier in te vullen of opeens ontkent schuld te hebben aan de aanrijding.

Getuigenverklaringen

Soms kan het dus zo zijn dat de tegenpartij ontkent dat hij of zij schuldig is aan het verkeersongeval en ontstaat er discussie over de schuldvraag. Gebeurt dit ter plaatse? Bel dan met de politie en deze kan direct een onderzoek starten. Komt de politie niet ter plaatse? Dan is het goed om ervoor te zorgen dat u getuigen van het ongeval heeft. Vraag deze personen altijd om contactgegevens. U kunt deze gegevens zelfs invullen op het schadeformulier.

Conclusie

Een letselschade advocaat kan veel voor u doen, van het aansprakelijk stellen tot het regelen van een voorschot en het berekenen van uw letselschade. Maar u kunt zelf ook al veel doen om ervoor te zorgen dat uw letselschade vergoed wordt.