VN: 'IsraŽl ligt dwars bij onderzoek naar gebeurtenissen op 7 oktober'

Een door de Verenigde Naties (VN) gemandateerde onderzoekscommissie die onderzoek doet naar schendingen van de internationale mensenrechten, heeft Israël dinsdag beschuldigd van het actief tegenwerken van de commissie om bewijsmateriaal te verzamelen van de slachtoffers van de aanval van Hamas op 7 oktober.

"Wat de regering van Israël betreft, hebben we niet alleen een gebrek aan medewerking gezien, maar ook actieve obstructie van onze inspanningen om bewijsmateriaal te verkrijgen van Israëlische getuigen en slachtoffers van de gebeurtenissen die plaatsvonden in het zuiden van Israël," zei Chris Sidoti, een van de drie leden van de onderzoekscommissie.

Hij deed een beroep op de regering van Israël - en op slachtoffers en getuigen van de aanval op 7 oktober - om de commissie te helpen bij het uitvoeren van haar onderzoek.

In reactie op de opmerkingen van Sidoti zei de Israëlische diplomatieke missie in Genève dat ze haar eigen onderzoek naar de misdaden heeft uitgevoerd en dat vertegenwoordigers van de VN en andere instellingen naar Israël zijn geweest en daar een ontmoeting hebben gehad met overlevenden en slachtoffers.