Israëlische troepen verlaten Chan Yunis

Na maanden van hevige gevechten tegen de terreurorganisatie Hamas heeft Israël de meeste van zijn soldaten teruggetrokken uit de zuidelijke Gazastrook.

De 98e commandodivisie van het Israëlische leger "beëindigde haar inzet in Khan Yunis op 7 april" en verliet de Gazastrook "om te herstellen en zich voor te bereiden op toekomstige operaties", legde een vertegenwoordiger van het leger uit.

Keerpunt in de oorlog - of voorbereiding op het Rafah-offensief?
Er zullen echter troepen in de Gazastrook aanwezig blijven "en de vrijheid van ingrijpen door het Israëlische leger op basis van inlichtingeninformatie behouden", vervolgde het bericht. De terugtrekking omvatte drie brigades, er zal slechts één brigade in de kuststrook blijven, meldde de 'Jerusalem Post'.

Het blijft onduidelijk of de terugtrekking uit Chan Yunis een keerpunt in de oorlog betekent of een nieuwe tussenfase is op weg naar een mogelijke inzet in de stad Rafah aan de grens met Egypte. Israëlische media interpreteerden de terugtrekking echter als het einde van het grote grondoffensief dat op 27 oktober vorig jaar begon. In de toekomst zijn er alleen gerichte, selectieve operaties gepland in Chan Yunis, schreef de nieuwswebsite 'ynet'. Het leger zou de uit Chan Yunis weggetrokken bewoners hebben toegestaan om terug te keren naar hun huizen.

Oorlogsdoelen nog steeds niet bereikt
Als reactie op de zeer bloederige aanval door Hamas op 7 oktober lanceerde Israël een grootscheepse militaire operatie in de Gazastrook, aanvankelijk  in het noorden van het Palestijnse gebied, daarna in de stad Chan Yunis, wat wordt beschouwd als een bolwerk van Hamas. Volgens militaire cijfers heeft Israël sinds het begin van de oorlog ongeveer 32.000 doelwitten aangevallen in de Gazastrook, waaronder meer dan 3.600 locaties van Hamas.

Volgens de laatste cijfers van Hamas, die niet onafhankelijk geverifieerd kunnen worden, zijn er meer dan 33.100 mensen gedood. Volgens Israël zijn de doelen van de oorlog in Gaza de vernietiging van het leiderschap en de militaire capaciteiten van Hamas en de vrijlating van de gijzelaars. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk een totale overwinning op Hamas beloofd. Deze doelen zijn echter nog niet bereikt.

Ondanks internationale druk plant Israël een militaire operatie in de stad Rafah aan de grens met Egypte, waar meer dan een miljoen vluchtelingen opeengepakt zitten. Israël wil daar de laatste Hamasbataljons vernietigen om te voorkomen dat de terreurorganisatie na de oorlog weer opstaat.

Hamas vecht tegen het Israëlische leger onder andere vanuit een uitgebreid tunnelsysteem van honderden kilometers lang onder de Gazastrook. Tot nu toe is het niet gelukt om de leiding van Hamas - onder leiding van Jihia al-Sinwar - gevangen te nemen, die zich vermoedelijk in tunnels in het zuiden van de Gazastrook bevindt. De veronderstelling is dat Sinwar zich omringd heeft met gijzelaars voor zijn eigen bescherming en dat een operatie tegen hem daarom extreem riskant zou zijn.