Waterpolosters beginnen EK met monsterzege, mannen verliezen

In Eindhoven is het Europees kampioenschap waterpolo voor vrouwen van start gegaan. Dat ging voor de Nederlandse vrouwen uitstekend, terwijl de mannen met beduidend minder succes begonnen aan hun Europees kampioenschap in het Kroatische Zagreb.

Vrouwen
Wereldkampioen Nederland nam het op tegen het kleine Kroatië, wat op voorhand al geen realistische kans gegeven werd. De verwachting was dat Nederland een monsterzege zou boeken en de wedstrijd liep dan ook geheel volgens die verwachting: 11-4 bij rust, wat met kwarten van 7-1 en 6-1 nog flink werd uitgebreid naar 24-6. Lieke Rogge en Maartje Keuning kwamen tot vier goals, Marit van der Weijden en Sabrina van der Sloot noteerden er drie.

Mannen
De Nederlandse mannen werden toch wel gezien als licht favoriet tegen Roemenië, maar de ploeg liep constant achter de feiten aan. Via 1-3 en 4-6 bij rust ging het naar 7-10 en uiteindelijk 8-12 voor Roemenië aan het eind van de wedstrijd. Met vier en drie goals waren vooral Tudor-Andrei Fulea en Silvian Colodrovschi te gevaarlijk voor keeper Ted Huijsmans, terwijl bij Nederland alleen Tom de Weerd en Joran Westerveld twee goals wisten te scoren.