Roest wint 1500m met fantastische race op WCKT, Schouten domineert op 3km

In het Heerenveense Thialf is zaterdag de tweede dag van het World Cup-kwalificatietoernooi verreden. Er stonden weer drie reguliere afstanden op het programma, gevolgd door de - voor dit toernooi - wat minder relevante massastart.

3000m vrouwen
De eerste die een écht snelle tijd noteerde was Elisa Dul, die in rit zes een dik PR van 4:00,56 minuten reed. Antoinette Rijpma-De Jong (4:02,41) en Melissa Wijfje (4:03,82) beten zich daar even later op stuk, maar in een duel der ploeggenotes waren topfavoriete Irene Schouten (3:55,89) en Marijke Groenewoud (3:58,08) wél een stuk sneller. In de slotrit vocht Joy Beune zich naar 4:01,69 minuten, tegen 4:02,32 van Sanne in 't Hof.

Na de wedstrijd werd Dul gediskwalificeerd, omdat ze over de lijn gekomen zou zijn, waardoor Rijpma-De Jong's zesde plek ineens toch goed was voor een World Cup-ticket. Daar was ze zelf overigens niet gelukkig mee, Rijpma-De Jong liet duidelijk weten dat Dul het ticket juist verdiend had, omdat zij wél een toprace reed. Dat kwam uiteindelijk toch uit, de diskwalificatie van Dul werd teruggedraaid. Schouten, Groenewoud, Dul, Beune en In 't Hof mogen zich daardoor melden voor de eerste World Cups.

500m vrouwen
In de eerste omloop was de snelste tijd niet verrassend voor Femke Kok, die met 37,24 seconden een klap sneller was dan Jutta Leerdam's 37,53 en de verrassende 37,63 van Naomi Verkerk. Die drie tijden bleven in de tweede omloop ook bovenaan staan, Dione Voskamp's 37,70 werd ook niet verbroken. De top-5 werd gecompleteerd door Marrit Fledderus, die in de tweede omloop een tijd van 37,76 seconden liet noteren.

1500m mannen
Het venijn zat behoorlijk in de laatste drie ritten en daar kwamen dan ook alle vijf World Cup-klanten uit. Patrick Roest reed een fantastische race, met maar liefst drie opeenvolgende rondjes in de 26 seconden, wat hem naar een tijd van 1:44,04 minuten bracht, tegen 1:44,58 van Wesly Dijs. Thomas Krol kwam vervolgens met 1:44,77 tekort, waarna Kjeld Nuis het in de slotrit ook niet redde: hij startte uiteraard veel sneller dan Roest, maar finishte in 1:44,28 minuten. Louis Hollaar reed met 1:45,02 een nipt PR en plaatste zich zo achter Roest, Nuis, Dijs en Krol als vijfde voor de World Cups.

Massastart mannen
Net als bij de vrouwen was dit geen kwalificatiewedstrijd, bondscoach Rintje Ritsma zal bepalen wie het internationale seizoen in mag. In een mooie sprint om de winst was Harm Visser nét iets sneller dan Yves Vergeer, terwijl Bart Hoolwerf en Christian Haasjes net tekort kwamen in de eindsprint en de top-4 completeerden - Evert Hoolwerf en Jeroen Janissen waren er iets daarvoor af gewapperd.