Pogacar wint voor derde jaar op rij Ronde van Lombardije

Tadej Pogacar heeft voor het derde jaar op rij de Ronde van Lombardije gewonnen. De 25-jarige Sloveen reed in de afdaling van de Passo di Ganda, op dertig kilometer van de streep, en won met een kleine minuut voorsprong. Andrea Bagioli won de sprint voor de tweede plaats, voor Primoz Roglic.

In het laatste monument van het jaar stond er een sterk deelnemersveld aan de start met Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Remco Evenepoel. Laatstgenoemde was na twintig kilometer wel betrokken bij een valpartij en na een behandeling van de wedstrijddokter kon de Belgisch kampioen zijn weg vervolgen. Vroeg in de wedstrijd zette Jumbo-Visma zich op kop van het peloton om een kopgroep van zestien renners te controleren.

De kopgroep nam vier minuten voorsprong, maar daalde langzaam en nadat Soudal-QuickStep zich op kop had gezet op de beklimming van van de Passo della Crocetta ging de voorsprong onder de twee minuten en maakte Ben Healy samen met Oscar Onley de sprong naar de kopgroep.

Healy was duidelijk de sterkste en zou iedereen in de kopgroep uit het wiel rijden, waar Jumbo-Visma de controle bleef houden in het peloton. Op de voorlaatste beklimming van de dag Passo di Ganda had Healy nog een voorsprong van een halve minuut waarna UAE Emirates de rol van Jumbo-Visma overnam. Adam Yates zorgde met een versnelling dat het peloton snel werd uitgedund en vrijwel direct moest Evenepoel lossen uit de groep van de favorieten. Op de lastige beklimming keken vooral Pogacar en Roglic naar elkaar, waardoor de twee Slovenen wat achterop raakten bij de andere favorieten. Pogacar zou als eerste weer de aansluiting maken en zette direct door, terwijl Roglic het gat niet direct dicht kreeg, maar vlak op de top leek Roglic de aansluiting te maken bij zijn landgenoot. In de afdaling moest de kopman van Jumbo-Visma Pogacar alsnog laten rijden en ook de andere konden Pogacar niet volgen.

Pogacar had snel een halve minuut te pakken, doordat de samenwerking in de achtervolgende groep niet goed was. Op de laatste beklimming behield de Sloveen zijn voorsprong en won met een kleine minuut voorsprong op Andrea Bagioli, die de sprint voor de tweede plaats won. Roglic legde beslag op de derde plaats, vlak voor Aleksandr Vlasov, Simon Yates en Adam Yates.

Results powered by FirstCycling.com