Vingegaard geeft Pogacar genadeklap, Gall wint koninginnenrit Tour de France

Jonas Vingegaard heeft Tadej Pogacar in de Tour de France de genadeklap uitgedeeld. Op de Col de la Loze moest de Sloveen al snel passen op de monsterklim en zou vandaag ruim zes minuten verliezen op de Deen. De koninginnenrit in de Tour ging naar de Oostenrijkse klimmer Felix Gall.

Na de tijdrit was de vraag of Tadej Pogacar weer de spanning kon terugbrengen in de Tour de France nadat de Sloveen dinsdag anderhalve minuut had verloren op Jonas Vingegaard. Vandaag stond de koninginnenrit op het programma met in de finale de Col de la Loze, een klim van maar liefst 28 kilometer.

De dag voor Pogacar begon niet goed. Na vijftien kilometer kwam de Sloveen ten val, maar gelukkig kon hij zijn weg vervolgen. Daarna zou een ruime kopgroep wegrijden. Jumbo-Visma en UAE Emirates hadden beide twee mannetjes meegestuurd. Ook Pello Bilbao, Simon Yates, David Gaudu en Felix Gall waren mee in de vroege ontsnapping. Jumbo-Visma zorgde dat de kopgroep niet te veel ruimte kreeg, maar aan de voet van de monsterklim had de kopgroep toch een mooie bonus van bijna drie minuten.

Op de klim waren de ploeggenoten van Gall, Bilbao en Yates hard aan het werk en het verschil bleef intact. Ondanks dat het niet supersnel ging moest Pogacar op acht kilometer passen. Jumbo reed een stevig tempo door met eerst Sepp Kuss, daarna Tiesj Benoot en Wilco Kelderman. Voorin was Gall weggereden bij zijn vluchtgenoten.

Gall nam snel een voorsprong van twintig seconden en zou die ook volhouden. Simon Yates kwam nog het dichtst in de buurt van de Oostenrijker, maar kon hem niet afhouden van de ritoverwinning. Jonas Vingegaard liet nogmaals zien dat hij de sterkste van de favorieten en reed iedereen uit het wiel. De Deense geletruidrager raapte een voor een de vluchtgenoten op, maar strandde op bijna twee minuten van Gall. Vingegaard verstevigde wel zijn leiderstrui en heeft nu 7.35 op Pogacar. De nummer drie Adam Yates volgt al op meer dan tien minuten.

Results powered by FirstCycling.com