Snowboardcrossers sluiten seizoen af met zinderende finale in Canada

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar Canada en wel naar Mont-Sainte-Anne. Daar werden de laatste World Cup-wedstrijden van het seizoen gehouden voor de snowboardcrossers, en met name de allerlaatste wedstrijd van de winter was er een om van te watertanden.

Vrouwen, wedstrijd 1
De dit seizoen dominante Britse Charlotte Bankes stond weer in de finale, net als haar Franse uitdaagster Chloe Trespeuch en het Amerikaanse duo Lindsey Jacobellis en Faye Gulini. Het was een spannende strijd om de koppositie in het begin, waar Jacobellis goed startte. Op het lastige stuk naar de finish gleed Bankes er echter voorbij naar haar zesde overwinning op rij, voor Trespeuch en Jacobellis, met Gulini die zich er als enige niet echt in wist te mengen.

Mannen, wedstrijd 1
Thuisheld Eliot Grondin nam het op tegen de Oostenrijker Jakob Dusek, Lucas Eguibar uit Spanje en de Italiaan Lorenzo Sommariva. Grondin pakte al snel de leiding, Dusek volgde hem en moest zich verdedigen tegen Eguibar. Dat lukte en hij deed zelfs een serieuze aanval op Grondin richting de finish, maar bij de laatste sprong gleed Dusek onderuit. Grondin pakte zo de winst, Dusek gleed nog wel als tweede over de meet en Eguibar hield Sommariva van plek drie.

Vrouwen, wedstrijd 2
Trespeuch stond wederom in de finale, dit keer met de Oostenrijkse Pia Zerkhold, Eva Adamczykova uit Tsjechië en de jonge Australische Josie Baff. Na een goede start van Zerkhold nam Baff de leiding over, uitgedaagd door Trespeuch. De Australische sloeg een heel klein gaatje en op het laatste rechte stuk was dat genoeg voor een droomafsluiting van haar geweldige eerste echte World Cup-seizoen. Zerkhold werd tweede, Trespeuch hield Adamczykova van het podium.

Mannen, wedstrijd 2
In de finale moest de Duitser Martin Nörl zorgen dat hij bij Eguibar in de buurt bleef, dan was de eindzege in de World Cup wederom binnen. Grondin stond ook weer in de finale, net als de Amerikaan Jake Vedder. De beste start was voor Grondin, die gevolgd werd door Eguibar en Nörl. In de slotmeters ontspon zich echter een fantastische strijd om de winst, waar de finishfoto hard bij nodig was. Nörl bleek zijn board nét als eerste over de finish gedrukt te hebben, vlak voor Vedder en Grondin.

Eindstanden
De eindwinst bij de vrouwen was voor Bankes, die tot aan de laatste wedstrijd zes opeenvolgende zeges boekte - alleen Trespeuch bleef in de buurt door bijna elke keer achter Bankes op het podium te eindigen, Baff won weliswaar twee keer, maar werd ook net te vaak vroegtijdig uitgeschakeld.

Bij de mannen behield Nörl de titel, ondanks het missen van één van de negen wedstrijden. Eguibar eindigde als tweede in de stand, Grondin wipte in de laatste wedstrijd over de Italiaan Omar Visintin naar plek drie. Glenn de Blois kwam er in Canada eigenlijk niet aan te pas en eindigde het seizoen als twaalfde.