EK-kwalificatie: Spanje met 3-0 langs Noorwegen, Turkije wint in ArmeniŰ

De kwalificatie voor het EK voetbal van volgend jaar is in volle gang en ook op zaterdagavond stonden er weer de nodige wedstrijden op het programma. In drie groepen ging de kwalificatie van start, zondag gaat men verder met de eerste groepen die hun tweede speelronde afwerken.

Groep A ging van start met een duel tussen Schotland en Cyprus, waarbij de thuisploeg de bovenhand had. John McGinn opende na ruim twintig minuten de score, maar daarna duurde het wel erg lang voor er weer wat te juichen viel: pas na 87 minuten gooide Scott McTominay de boel op slot, in blessuretijd ook nog gevolgd door de 3-0.

Spanje begon in Malaga met een wedstrijd tegen Noorwegen, dat het moest doen zonder superster Erling Håland. Daniel Olmo was na een klein kwartier al trefzeker, maar daar bleef het lang bij. Pas in het laatste kwartier werd er weer gescoord, twee keer zelfs: de vrij oude debutant Joselu scoorde zijn eerste twee interlandgoals.

Armenië kreeg in groep D bezoek van Turkije, een ietwat beladen duel met het oog op de geschiedenis. Ozan Kabak deed de Armeniërs na tien minuten al een eigen goal cadeau, maar Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü trok de stand na dik een half uur weer gelijk. Twintig minuten na rust bracht Muhammed Aktürkoglu de Turken op voorsprong en daar bleef het bij in Yerevan.

Kroatië begon prima door in eigen huis na een half uur op voorsprong te komen tegen Wales, met dank aan Andrej Kramaric. De Welshmen gaven echter niet op en diep in blessuretijd leverde Kroatië toch nog twee punten in: Nathan Broadhead trok de stand gelijk en tekende voor de 1-1 eindstand.

Wit-Rusland speelde haar eerste 'thuiswedstrijd' in het Servische Novi Sad, waar Zwitserland de tegenstander was. Renato Steffen maakte duidelijk dat er voor de Wit-Russen weinig te zoeken viel: binnen een half uur had hij een hattrick in het doel liggen. Granit Xhaka maakte er na een dik uur nog 0-4 van en via Mohamed Amdouni kwam de eindstand op 0-5.

In de politiek nogal beladen groep speelden ook twee andere controversiële landen tegen elkaar: Israël en Kosovo. In Tel Aviv opende Eli Dasa de score, maar de eerste Ethiopisch-Joodse aanvoerder ooit deed dat wel in het verkeerde doel. Kort na rust was Dor Peretz wél in het juiste doel trefzeker en wel in het stadion van zijn Maccabi Tel Aviv, maar het bleef wel bij die 1-1.

Andorra kreeg tot slot bezoek van Roemenië, dat dankzij Dennis Man na een dik half uur op voorsprong kwam. Kort na de rust scoorde Denis Alibec en bij die wat magere 0-2 bleef het.