Shorttrackster Schulting wint individueel ťn met aflossingsploeg

In het Duitse Dresden is de voorlaatste World Cup-wedstrijd van het shorttrackseizoen afgerond. Zondag stonden er nog vier individuele afstanden op het programma en de finales voor twee aflossingen, alvorens men naar Dordrecht gaat voor de World Cup-finales.

1500m vrouwen
Selma Poutsma schopte het tot de finale en daarin streed ze lange tijd mee om de winst, vooral duellerend met de Duitse Anna Seidel en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold. Laatstgenoemde kegelde Poutsma en de Belgische Hanne Desmet in de slotronden echter onderuit, waarna Seidel haar zege moest verdedigen tegen Kim Gil-li. Dat lukte net niet en dus won de Zuid-Koreaanse, voor Seidel en landgenote Shim Suk-hee. Rianne de Vries werd zesde in de B-finale, Michelle Velzeboer ging er in de halve finales uit.

1500m mannen
Itzhak de Laat ging er in de halve finales uit, maar Sjinkie Knegt en Friso Emons bereikten de finale. Daarin zakte Emons wat weg, maar Knegt kwam eindelijk weer eens ouderwets naar voren en greep maar nét naast de winst: zijn roemruchte uitschuifbeen was een fractie te kort, hij werd op een honderdste van de Zuid-Koreaan Park Ji-won tweede. Reinis Berzins uit Letland pakte plek drie, één honderdstee voor Emons.

500m vrouwen
Voor Yara van Kerkhof eindigde het in de kwartfinales, maar Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer stonden in de finale. Daarin namen ze al gelijk de leiding, waarna een heerlijke strijd ontstond met de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong. Schulting hield ondanks aanvallen van Velzeboer en Choi stond en pakte de winst, Velzeboer kaapte plek twee weg voor de neus van Choi, die genoegen moest nemen met plek drie.

500m mannen
Weinig succes voor de Nederlanders: Jens van 't Wout ging er vrijdag in de voorrondes uit na een onhandige val, Kay Huisman strandde in de kwartfinales en Melle van 't Wout lag er na een straf uit in de halve finales. In de finale werd het een Chinees 1-2'tje: Lin Xiaojun was de rapste, voor Zhong Yuchen en met de Japanner Yoshinaga Kazuki op de derde plek.

Aflossing vrouwen
Poutsma, Schulting, Van Kerkhof en Xandra Velzeboer werkten een meer dan uitstekende finale af, en de laatste optredens van Schulting en Velzeboer gaven de doorslag: Nederland pakte de winst, voor Canada met Kim Boutin, Rikki Doak, Courtney Sarault en Renee Marie Steenge en het Zuid-Korea van Choi Min-jeong, Kim Geon-hee, Kim Gil-li en Shim Suk-hee.

Aflossing mannen
Nederland moest het doen met een plekje in de B-finale, waar de ploeg er nog met een straf uit ging ook. De finale werd een mooie en vooral Chinees-Japanse strijd, waarin Li Wenlong, Lin Xiaojun, Liu Guanyi en Zhong Yuchen China de winst bezorgde. Met Iwasa Dan, Miyata Shogo, Watanabe Keita en Yoshinaga Kazuki werd Japan net derde, voor de Hongaarse ploeg van Bence Nogradi, Attila Talabos, Daniel Tiborcz en Alex Varnyu.