Skeletonster Bos 5e bij World Cup-opening, nieuwelingen op het podium

In het Canadese Whistler is donderdagavond het World Cup-seizoen in het skeleton van start gegaan. Het was de eerste keer sinds het WK van 2019 dat men terugkeerde op de razendsnelle olympische baan van 2010, grotendeels vanwege de pandemie en de daaraan gerelateerde problemen de laatste jaren.

Mannen
De allereerste World Cup-run van het seizoen was gelijk een spannende, in elk geval wat de top-3 betreft: de Brit Matt Weston was de snelste, maar landgenoot Marcus Wyatt zat er slechts twee honderdsten van een seconde achter en ook de Zuid-Koreaan Jung Seung-gi zat er met 0,03 seconden bovenop. De Duitser Axel Jungk volgde dan al op 0,50 seconden en ook achter hem waren de verschillen vrij fors: thuisfavoriet Blake Enzie wist met plek vijf op 0,75 seconden te verrassen, voor Kim Ji-soo uit Zuid-Korea (+0,78), de Duitser Christopher Grotheer (+0,80) en de Amerikaan Austin Florian (+0,81).

Florian leverde in de tweede run twee posities in bij Felix Keisinger en Florian Alt, maar Grotheer pakte met 0,69 seconden de leiding. Kim leverde vijf plekken in met een matige run, waarna Enzie 0,39 toe gaf en zo één plekje inleverde. Jungk verdrong landgenoot Grotheer met 0,34 seconden van de leiding, waarna Jung (-0,68) er nog ruim onderdoor dook en zich verzekerde van een podiumplek. Wyatt noteerde precies dezelfde runtijd als Jung en behield met 0,01 seconde dus zijn positie, met alleen Weston te gaan. Die gooide het echter weg: derde op 0,66 seconden, nog nét voor Jungk. Wyatt pakte zijn eerste World Cup-zege, voor Jung.

Vrouwen
De verrassing van de dag kwam in run één gelijk op naam van Hallie Clarke: de 18-jarige Amerikaanse debutante opende het bal met een goede run, maar die was zelfs zo goed dat niemand sneller wist te gaan. De Duitse Hannah Neise volgde op 0,26 seconden, voor de Canadese Jane Channell (+0,33) en de Nederlandse regerend World Cup-kampioene Kimberley Bos (+0,38). Ook Anna Fernstädt uit Tsjechië (+0,42), de Britse Brogan Crowley (+0,46) en de Braziliaanse Nicole Rocha Silveira (+0,54) zaten nog goed in de strijd.

In run twee kwam Silveira acht honderdsten achter de Duitse Tina Hermann terecht, waarna Crowley met een indrukwekkende run en 0,34 seconden de leiding pakte. Fernstädt kwam 0,09 seconden tekort op Crowley, Bos had het lastig en kwam achter beiden terecht (+0,21). Channell gaf 0,42 toe en verloor zo vijf plekken, maar Neise pakte met 0,18 seconden voorsprong de leiding met alleen Clarke te gaan. De Amerikaanse tiener wist de zege niet te pakken, die ging voor het eerst ooit naar Neise, maar Clarke deed het wel fantastisch: tweede op 0,18 seconden, gedeeld met Crowley, waardoor het gehele podium bestond uit dames die hun eerste World Cup-podium pakten - Bos werd vijfde.