Loekasjenko wil duizenden Russische soldaten in Wit-Rusland stationeren

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft aangekondigd dat duizenden Russische soldaten in zijn land zullen worden gestationeerd. Wit-Rusland zal de soldaten accepteren, zei hij tijdens een bijeenkomst van veiligheids- en defensiefunctionarissen. Hij gaf geen exacte cijfers, maar zei dat het niet slechts 1.000 zullen zijn. "Wees voorbereid om deze mensen binnenkort op te vangen en te plaatsen waar nodig, in overeenstemming met ons plan", zei Loekasjenko tegen zijn publiek.

Loekasjenko had eerder verklaard dat Wit-Rusland en Rusland een gezamenlijke militaire taskforce zullen opzetten. "We hebben besloten een regionale vereniging van de Russische Federatie en de Republiek Wit-Rusland op te richten", zei Loekasjenko, volgens het Wit-Russische staatspersbureau Beta, zonder enige informatie te geven over de locatie. Loekasjenko beschuldigde Oekraïne van het voorbereiden van een aanval op Wit-Rusland. Het besluit was ook een reactie op de 'oplopende spanningen' langs de westelijke grens van het land.

Rusland heeft het Wit-Russische grondgebied gebruikt als een startpunt voor de agressieve oorlog tegen Oekraïne. Moskou en Minsk zijn economisch en militair nauw met elkaar verbonden. Oekraïense militaire specialisten vrezen dat het Wit-Russische leger Oekraïne ook vanuit het noorden zou kunnen binnenvallen om Kyiv-troepen uit het oosten en zuiden af te leiden.