Baudet ontloopt schorsing Tweede Kamer

De klacht die acht fractievoorzitters tegen Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet indienden, is door de speciale commissie die zich bezighoudt met de integriteit van de Tweede Kamer niet-ontvankelijk verklaard.

De klagers en de beklaagde zijn van het besluit op de hoogte gebracht. Het college acht zichzelf niet bevoegd Baudet een straf op te leggen. Zo meldt RTL Nieuws.

Er zijn eind juni klachten ingediend tegen Baudet door de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA, CU, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt, omdat hij blijft weigeren zijn neveninkomsten op te geven. Kamerleden moeten nevenfuncties, extra inkomsten en giften melden in een openbaar register om transparant te zijn waardoor mogelijke belangenverstrengeling of de schijn daarvan zichtbaar zouden zijn. Baudet heeft tot en met 6 september j.l. nog steeds zijn nevenfuncties niet opgegeven.

Baudet is naast Tweede Kamerlid ook bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media B.V. De Forum-leider schrijft boeken en geeft lezingen. Hij zou vorig jaar daarmee zo'n 85.000 euro hebben verdiend, volgens NU.nl. Een woordvoerster van FVD zei dat Baudet gewoon belasting betaalt over zijn inkomsten.

Als de klacht van de acht Tweede Kamerfracties van afgelopen juni ontvankelijk zou zijn geweest, dan had Baudet een schorsing van een maand als Kamerlid boven het hoofd gehangen.