Vuelta: Etappe 9 - Een bizarre slotklim wacht

De achtste etappe van de Vuelta a España was vermakelijk en leverde weer een zege op voor Jay Vine, de Australiër van Alpecin-Deceuninck die twee dagen daarvoor ook al bergop won. Vandaag wacht weer een loodzware slotklim, maar die is wel anders: veel korter en veel steiler.

Vanuit Villaviciosa zetten de renners koers naar Les Praeres, de slotklim die na 171,4 kilometer bedwongen is. Via de Alto del Torno wordt men opgewarmd voor het klimwerk, wat serieuzer wordt met de Mirador del Fito: tien kilometer aan 5,5 procent. De Alto de la Llama is dan wel goed te doen, net als de langere La Campa, maar daarna gaat het echt los.

Na nog wat vlakke en heuvelachtige kilometers zit men op een paar kilometer van de finish, maar die ligt wel een halve kilometer hoger. De klim op Les Praeres is schier onmenselijk te noemen, bijna vier kilometer aan gemiddeld dertien procent, met om de haverklap stukken van ruim boven de twintig en één keer zelfs even boven de dertig procent, wandelen is waarschijnlijk sneller.

Rellende_Rotscholier heeft een en ander hier voorbeschouwd, iets minder uitgebreid dan normaal, maar dat mag de pret niet drukken. Om 12.40 uur gaan we van start, Eurosport is er kort daarna bij, de NOS volgt iets later en daarna komt Sporza pas. De finish staat wederom tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)