Texaanse vrouw toch niet aangeklaagd voor moord wegens 'doe het zelf' abortus

De politie in Texas heeft een vrouw gearresteerd omdat ze een abortus bij zichzelf zou hebben uitgevoerd.

Update 22.45 uur: Openbaar aanklager Gocha Allen Ramirez heeft vandaag meegedeeld dat hij de zaak tegen de vrouw zal laten vallen. "Tijdens de bestudering van deze zaak werd duidelijk dat mevrouw Herrera niet kan en niet moet worden vervolgd voor de aanklachten tegen haar."

Lizelle Herrera, 26, werd donderdag gearresteerd in Starr County, vlakbij de Mexicaanse grens en beschuldigd van moord omdat ze naar verluidt een  wat de politie een 'zelf-geïnduceerde abortus' noemde had uitgevoerd, meldde Texas Public Radio (TPR).

In september 2021 hebben de wetgevers van Texas de meest restrictieve abortuswetten van de Verenigde Staten aangenomen. Senaat Bill 8 (SB8) verbiedt abortus vanaf zes weken zwangerschap, wanneer veel vrouwen zich nog niet eens realiseren dat ze zwanger zijn.

De wet machtigt burgers om iedereen aan te klagen die een abortus uitvoert of hier 'medeplichtig' aan is. Herrera was naar verluidt naar het ziekenhuis gegaan, en had aangegeven een miskraam te hebben gehad en vervolgens "het ziekenhuispersoneel iets vertelde, waarna die dit bij de politie meldden." De vrouw zou een abortuspil hebben ingenomen die ze in het nabijgelegen Mexico had gekocht.