NRC: 'Ook klacht van grensoverschrijdend gedrag over Ajax-assistent Bogarde'

Ajax heeft voor de kwestie met Marc Overmars al eerder te maken gehad met klachten van grensoverschrijdend gedrag van een prominente Ajacied. Assistent-trainer Winston Bogarde heeft zichzelf en de club in een eerder stadium 'in een kwetsbare positie gemanoeuvreerd', concludeerde een extern onderzoek. Ajax bestempelde dat destijds als een privékwestie.

Dat schrijft NRC. De Amsterdamse club werd in oktober 2020 op de hoogte gesteld. De vrouw stuurde toen een schriftelijke klacht over 'zwaar grensoverschrijdend gedrag' tussen augustus 2019 en september 2020. 

Ajax liet de klacht vervolgens onderzoeken door een extern bureau. De onderzoekers concludeerden dat Winston Bogarde zich 'gaandeweg in het contact' met de vrouw 'weinig respectvol en na verloop van tijd op verbaal agressieve wijze' heeft gedragen. Ook is hij 'voorbijgegaan aan de bezwaren en tegenwerpingen' van de vrouw.

Ajax beschouwde de zaak na het zien van de uitkomsten van het externe onderzoek als een privékwestie. Daarom mocht Bogarde als assistent van trainer Erik ten Hag aanblijven. Bogarde wil zelf niet reageren op de vragen die NRC aan zijn advocaat heeft voorgelegd.

De betreffende vrouw werkte niet bij Ajax, maar kwam wel in contact met Bogarde vanwege zijn functie. De vrouw ondervond daar volgens een psycholoog 'ernstige psychische schade' aan. Niet alleen Ajax, maar ook de KNVB, sportkoepel NOC*NSF en het instituut sportrechtspraak zijn van de zaak op de hoogte. De vrouw deed namelijk ook bij die instanties anoniem haar beklag.

Het nieuws over Bogarde volgt twee weken na het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars. Hij vetrok bij Ajax nadat duidelijk werd dat hij grensoverschrijdende berichten, waaronder dickpics, stuurde naar vrouwelijke medewerkers.