LTO roept hulp van samenleving in

LTO vraagt iedereen met een hart voor de Nederlandse boeren en tuinders om zich uit te spreken tegen onhaalbare, onbetaalbare en ontwrichtende regelgeving. Met een animatie wordt de impact van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn in beeld gebracht bij mensen zonder agrarische achtergrond. LTO vraagt de samenleving om, net als boeren en tuinders, te reageren op de voorgestelde regels.

“Onze sector wordt geconfronteerd met regelgeving die tot in de details van onze bedrijfsvoering ingrijpt. Als je zelf geen boer of tuinder bent is het bijna onmogelijk om de gevolgen van alle regeltjes te overzien. Met deze actie brengen we daarom de impact van het 7e Actieprogramma in beeld bij de samenleving. Want of je nou agrariër bent of niet: onhaalbare, onbetaalbare en ontwrichtende regelgeving past niet bij ons land,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.

“De voorgestelde regels in het actieprogramma betekenen dat boeren vruchtbare landbouwgrond verliezen, met Haagse kalenderlandbouw tegen de natuur in moeten werken en over de volle breedte beperkt worden in hun vakmanschap en verdienvermogen. Dat kan niet. Laten we daarom met elkaar zien te bereiken dat er een effectieve, werkbare en betaalbare aanpak komt,” vervolgt Tineke de Vries, portefeuillehouder Bodem & Water bij LTO Nederland.

De animatie licht enkele van de meest problematische maatregelen in het ontwerp actieprogramma toe. Ook het ontbreken van een economische impact analyse wordt aan de kaak gesteld. Boeren, tuinders én iedereen zonder agrarische achtergrond wordt gevraagd zijn of haar zorg met de overheid te delen. Het is tot 18 oktober mogelijk om te reageren in de consultatie. Op deze pagina zijn modelbrieven beschikbaar.