IndyCar-coureur Power domineert op road course Indianapolis

De IndyCar Series reed in mei al op de road course van Indianapolis, gevolgd door de Indy 500, maar zaterdag was het nog eens raak: de tweede race van het seizoen op de road course van de befaamde speedway.

Met Pato O'Ward en Will Power op de voorste startrij werd het groen gezwaaid, Romain Grosjean stond samen met F2-coureur en debutant Christian Lundgaard op de tweede rij en Rinus van Kalmthout vertrok van plek negen. De voorste mannen hielden hun positie bij de start, hoewel Colton Herta voorbij Lundgaard ging, maar Van Kalmthout verloor plekken aan Alexander Rossi en Simon Pagenaud.

Na dertien ronden kwam Van Kalmthout naar binnen voor zijn eerste stop, Power volgde een rondje later en nog iets later kwam ook Grosjean binnen. O'Ward wachtte nog iets langer en kwam net als de rest ruim achter Power de baan weer op. Herta ging ondertussen ook langs O'Ward, die in tegenstelling tot de mannen om hem heen op de harde banden reed - ook Grosjean ging hem niet veel later voorbij.

Terwijl de helft van de race naderde kwam Power - inmiddels goed voor een voorsprong van dik tien seconden - als eerste van de voorste mannen binnen, dit keer dook Grosjean mee. Herta kwam een ronde later, O'Ward wachtte nog iets langer en kwam weer achter diezelfde mannen terecht. Zo behield Power ruimschoots de leiding, voor Herta, Grosjean en de op forse afstand volgende O'Ward en Alex Palou.

De laatste stop naderde met nog een kleine 25 ronden te gaan en Palou ging voorbij O'Ward, die ook Rossi zag passeren. Net als leider Power én Grosjean kwam O'Ward zijn laatste stop maken, waarbij Power tijd verloor: hij kwam opnieuw achter de op een ronde achterstand rijdende James Hinchcliffe terecht. Herta reageerde ook gelijk door te stoppen, net als Rossi, hij kwam bij Grosjean de baan op.

Met achttien ronden te gaan viel er zowaar een caution: kampioenschapsleider Palou blies zijn motor vanaf plek vier op. Power zat zo niet meer vast achter Hinchcliffe, maar was wel zijn voorsprong kwijt: hij reed op kop, nu direct voor Herta, Grosjean, Rossi en O'Ward, wat voor een mogelijk spannende 'sprintrace' zou zorgen.

Bij de herstart ging Grosjean voorbij Herta naar plek twee, terwijl O'Ward en Rossi duelleerden om plek vier. Negen ronden voor het einde was het Van Kalmthout die spinde, als zure kroon op een race waarin weinig lukte - hij kreeg wel wat ongevraagde hulp van achteren van Scott McLaughlin, die de jonge Nederlander de rondte in tikte en zo voor een nieuwe caution zorgde.

De herstart gooide de boel dit keer niet overhoop en Power hield vol tot aan de finishvlag. Grosjean en Herta completeerden de top-3, Van Kalmthout finishte uiteindelijk als 24e.