FNV komt in actie bij ProRail; Voor Beter OV noemt actie 'hoogst onverantwoordelijk'

Vanaf woensdag komt de FNV in actie voor een betere CAO voor de medewerkers van ProRail. Dit uit zich in stakingen die woensdag zullen beginnen op de verkeersleidingposten in Utrecht, Alkmaar, Amersfoort en Amsterdam, op donderdag gevolgd door Den Haag, Rotterdam, Kijfhoek, en Roosendaal. Vrijdag zullen Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen volgen. Bij al deze acties vindt er werkoverleg plaats tussen 06.00 en 07.00 uur en tussen 07.00 en 08.00 uur. Opstarten vindt dan plaats vanaf 08.00 uur. Volgens de NS zal het zeker tot 10:00 uur duren voor de treinen weer normaal rijden. Ze adviseert daarom kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. 

Mocht dit allemaal niet het tot het gewenste resultaat leiden, dan roept de FNV ProRail op om zaterdag een 24-uursstaking te organiseren. Dat betekekent concreet dat de dienstverlening vanaf zaterdag 1 mei 05:00 zal worden afgebouwd, en pas op zondag 2 mei vanaf 05:00 weer wordt opgestart. De FNV: "Er is geen gevoel van euforie of een juichstemming. Het doel was om met goede onderhandelingen te komen tot een mooi arbeidsvoorwaardenpakket. Het doel is niet het voeren van vakbondsacties. En dat doen we ook liever niet. Tenzij er geen andere mogelijkheid meer is. En dat is heel simpel het geval hier."

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Het is diep treurig dat de FNV probeert zieltjes te winnen over de rug van de reiziger. Zeker in deze coronatijd. Veel treinen zullen morgen uitvallen, terwijl op deze werkdag de resterende treinen dan overvol zullen zijn met mensen op weg van en naar hun werk. In deze coronapandemie is dat hoogst onverantwoordelijk. Bovendien is de trein onmisbaar voor sommigen mensen die op een centrale priklocatie hun coronavaccinatie moeten halen.”

ProRail Allkmaar (Foto: FOK!)
ProRail Allkmaar (Foto: FOK!)