Avondklok blijft van kracht, hof schort vonnis rechter op

De Nederlandse Staat heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis over de avondklok. Via zogenoemd ‘turbo spoedappèl’ moet dit ervoor zorgen dat de avondklok vanavond toch nog van kracht is.  Zo meldt de Gelderlander.

Het beroep dient om 16.00 uur vanmiddag. Dit moet er voor zorgen dat de avondklok gehandhaafd blijft, totdat er inhoudelijk kan worden gekeken naar de gronden waarop de rechter de avondklok nu van tafel heeft geveegd.

Update 20.40 uur: De avondklok blijft voorlopig van kracht. Het gerechtshof in Den Haag heeft het vonnis van de rechter in kort geding over het opheffen ervan voorlopig opgeschort. Het hof deed dat op verzoek van de Staat, die hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis.

Update 20.15 uur: De zitting is klaar. Het hof beraadt zich op een beslissing die op elk moment wordt verwacht. 

RIVM-directeur Jaap van Dissel is vanavond tijdens de zitting rond het opheffen van de avondklok onderworpen aan een reeks kritische vragen door Viruswaarheid. Jurist Jeroen Pols van de actiegroep betichtte Van Dissel van paniekzaaien en het werken met ongefundeerde grafieken. Van Dissel lichtte tijdens het betoog van de advocaten van de Staat enkele grafieken toe, om de stelling kracht bij te zetten dat de avondklok als een noodzakelijke coronamaatregel moet worden beschouwd. Bij afloop van de zitting merkte de voorzitter op dat de rechters wel verklaringen hebben gehad van hun werkgever waarmee ze over straat mogen tijdens de avondklok maar  ze vroeg zich af of de andere aanwezigen dit ook hebben. 

Update 19.10 uur: Het gerechtshof in Den Haag wil het hoger beroep van de Staat tegen het opheffen van de avondklok aanstaande vrijdag inhoudelijk behandelen. De actiegroep Viruswaarheid maakte daar bezwaar tegen, omdat ze dan niet genoeg tijd zou hebben om de zaak voor te bereiden. Het gerechtshof legde dat terzijde. Jurist Jeroen Pols en Willem Engel van Viruswaarheid protesteerden, betichtten de rechters van vooringenomenheid en zeiden dat ze de rechters wraakten. Dit verzoek is afgewezen.

Update 14.50 uur: In de zojuist gegeven persconferentie  heeft Minister Ferd Grapperhaus aangegeven dat het kabinet toch komt met een spoedwet om de avondklok in vast te leggen. Deze nieuwe wet zal volgens Grapperhaus "ten overvloede" zijn, omdat het kabinet van mening is dat er wel degelijk een juridische basis is voor de huidige avondklok.

Eerdere berichtgeving vandaag:

Volgens de rechtbank in Den Haag waren daar twee redenen voor. Zo was de rechter van mening dat de wet die de avondklok mogelijk moest maken ongeschikt is, omdat er een soort noodwet voor is gebruikt door het kabinet. Ook was de rechter van mening dat de overheid onvoldoende heeft aangetoond dat er noodzaak voor de avondklok is.

De Nederlandse Staat wil nu dat er later uitgebreid naar deze argumenten wordt gekeken, het hoger beroep van vanmiddag moet ervoor zorgen dat de avondklok vanavond in stand blijft. 

Zie ook: