Noren wereldkampioen skivliegen na mooie strijd met Duitsland

Het vorig seizoen uitgestelde wereldkampioenschap skivliegen in Planica zit er alweer op. Op de Sloveense Letalnicaschans - de Moeder aller Schansen - was het zondag tijd voor de landenwedstrijd, waar Noorwegen een poging deed om de titel van 2018 te verdedigen.

Na de eerste ronde leek de strijd om de wereldtitel tussen twee landen te gaan: Duitsland en Noorwegen, de regerend kampioenen. Constantin Schmid en Pius Paschke deden het prima, maar vooral Markus Eisenbichler en kersvers wereldkampioen Karl Geiger haalden namens de Duitsers flink uit.

Bij de Noren liet Johann André Forfang het wat liggen, deden Daniel André Tande en Robert Johansson het naar behoren en hield vicewereldkampioen Halvor Egner Granerud de ploeg nog echt in de race om de titel. Polen leek door matige sprongen van Kamil Stoch en Dawid Kubacki af te haken, bij Oostenrijk ging reserve Timon-Pascal Kahofer hevig de mist in, zij waren gelijk kansloos.

In de tweede ronde opende Tande namens Noorwegen door een wat matige sprong van Duitsland gelijk af te straffen: de Noren namen de leiding. Paschke sprong de Duitsers dan weer langs Noorwegen, waar Forfang wat tegenviel, terwijl Andrzej Stekala de Polen toch ineens weer in de race om de titel sprong.

Eisenbichler sprong vervolgens ver, maar verprutste zijn landing en bleef nog net overeind. Johansson kon daar echter niet echt van profiteren en het gat werd zelfs iets groter in het voordeel van de Duitser leiders. Bij de laatste groep springers verzekerde Kubacki de Polen met een degelijke sprong in elk geval van het brons, waarna de strijd om goud beslist werd.

Granerud hielp de Noren definitief naar minstens zilver en legde de druk erop bij Geiger. De Duitse slotspringer maakte het net als in de individuele wedstrijd - hij klopte Granerud daar met een half punt - ogenschijnlijk ongekend spannend en dit keer was het níet genoeg: Noorwegen pakte de wereldtitel, uiteindelijk toch met vrij ruime voorsprong.