'Joe Biden verslaat Donald Trump', Trump slaat weer in het rond

Joseph R. Biden wordt de nieuwe en 46e president van de Verenigde Staten van Amerika, zo zegt CNN. De nieuwszender heeft de strijd na meerdere dagen eindelijk gecalled, het vermoeden is dat andere media snel zullen volgen. Kamala Harris zal de eerste vrouwelijke vicepresident ooit worden.

Biden nam het op tegen zittend president Donald Trump en al enkele dagen heeft het er alle schijn van dat de Democraat de zege naar zich toe zou trekken. Trump verzet zich daar nog altijd hevig tegen, door te roepen dat er in staten die hij lijkt te verliezen op grote schaal fraude plaats heeft gevonden - opmerkelijk genoeg vertelt hij nog altijd niks over Ohio, waar exact hetzelfde gebeurde in zijn voordeel; een ruime voorsprong die omgedraaid werd, zoals vanwege de volgorde van het tellen der stemmen verwacht werd.

De situatie is ondertussen nog niet heel erg veranderd: in Georgia en Pennsylvania moeten nog een kleine vijftigduizend stemmen geteld worden en in beide staten heeft Biden inmiddels een steeds lichtjes toenemende voorsprong van respectievelijk 7.248 en 28.877 stemmen. In Nevada gaat Biden aan de leiding met 22.657 stemmen, er moeten er nog wel zo'n tweehonderdduizend geteld worden. North Carolina en Alaska staan ook nog open, maar gaan gewoon naar Trump, daar lijkt geen twijfel over te zijn, maar die zijn ook bij lange na niet genoeg voor Trump om te winnen.

Overigens heeft NBC inmiddels ook de beslissing genomen om een einde aan het wachten te maken; ook zij hebben de call gedaan om Pennsylvania aan Biden te geven, waarmee de strijd gestreden is. Dat laatste geldt overigens niet voor Trump: de verwachting is dat hij elk moment een persconferentie kan geven en gezien zijn tweet van nog geen uur geleden - "IK HEB DEZE VERKIEZINGEN GEWONNEN, MET ENORM VERSCHIL!" - lijkt de kans klein dat hij zijn nederlaag gewoon toe gaat geven.

Update 18.10 uur
Inmiddels hebben meer prominente nieuwsoutlets zoals de Associated Press (AP), FOX News, The New York Times en de NOS aangekondigd dat Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten is. Daarmee is de algemene consensus dat Biden de verkiezingen gewonnen heeft.

Trump's team is ondertussen weer met een statement naar buiten gekomen, de inhoud laat zich wel raden. Voor de liefhebber van enige hilariteit is het hieronder te lezen. Ondertussen spreekt Trump's advocaat Rudy Giuliani en ook dat is allemaal redelijk voorspelbaar: fraude dit, rechtszaak dat, het is allemaal nep en oneerlijk en meer van zulks.

De 'virtuele' stand op het moment (Bron: 270towin.com)
De 'virtuele' stand op het moment (Bron: 270towin.com)