Trump kondigt nieuwe vredesovereenkomst Midden-Oosten aan

Amerikaans president Donald Trump heeft vrijdag bekendgemaakt weer een stapje dichter bij vrede in het Midden-Oosten te staan. Na Egypte, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft nu ook het Koninkrijk Bahrein de betrekkingen met Israël genormaliseerd.


Trump krijgt applaus na persconferentie nieuwe vredesovereenkomst (Foto: Anna Moneymaker-Pool/Getty Images)

"Dit is echt iets heel heel heel speciaals", sprak Trump zonder overdrijven in zijn kantoor van het Witte Huis, de Oval Office. De president voorspelt dat deze stap 'de regio veiliger en welvarender zal maken'.

"Het zand lag eerst verscholen onder een laag bloed en vanaf nu zal je zien dat het zand vol zal zitten met liefde", sprak The Donald lovend over de overeenkomst waarmee de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen volledig zullen worden hersteld.

Deze zoveelste triomf in het Midden-Oosten voor Trump betekent weer een stapje richting het ultieme doel: vrede tussen Israël en de Palestijnen, iets dat ook in de gezamelijke verklaring werd erkend.

PLO: 'verraad'
Een woordvoerder van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO liet meteen hun standpunt weten door te zeggen dat dit akkoord als 'verraad van de Palestijnse zaak' gezien wordt.

De leiders van Israël en Bahrein waren in ieder geval lovend over het werk dat Trump tot nu toe verzet heeft. "Zijn toewijding aan vrede in de regio, zijn focus op gezamelijke uitdagingen en de pragmatische en unieke benadering die hij heeft gevolgd om onze naties bij elkaar te brengen zijn te prijzen", zo klonk het.

Witte Huis-adviseur Jared Kushner zei het als volgt: "We zien een nieuw Midden-Oosten ontstaan en Trump heeft de bondgenoten en partners om dit te bewerkstelligen bij elkaar gebracht. Israël deed er 72 jaar over om voor het eerst vrede te sluiten en nu tekenen ze twee verdragen binnen 29 dagen, wat de verandering in de regio alleen maar zichtbaarder maakt."

Nobelprijs voor de Vrede
Deze week werd bekend dat Trump vanwege zijn gesloten vredesverdrag tussen de VAE en Israël op een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede kan rekenen.

Met dit nieuwe verdrag en, naar verluidt, nog twee komende vredesverdragen waarbij Oman en Sudan hun betrekkingen met Israël zullen gaan normaliseren, lijken de kansen voor Trump alleen maar te groeien.

Laten we ook vooral niet vergeten mee te nemen dat eerder deze week, na tien jaar moeizaam overleg met de EU, maar nu mede dankzij hernieuwde inspanningen van Trump, Kosovo en Servië op economische vlak dichter tot elkaar zijn gekomen. Kosovo, voornamelijk bewoond door moslims, erkent nu Israël en Servië verhuist hun ambassade naar Jeruzalem.

Kosovo scheidde zich in 2008 af van Servië, dat op hun beurt en gesteund door Rusland en China, Kosovo nooit erkende als natie, waardoor de regio na de oorlog gespannen bleef.