FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 september 2020

Trump kondigt nieuwe vredesovereenkomst Midden-Oosten aan

Amerikaans president Donald Trump heeft vrijdag bekendgemaakt weer een stapje dichter bij vrede in het Midden-Oosten te staan. Na Egypte, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft nu ook het Koninkrijk Bahrein de betrekkingen met Israël genormaliseerd.


Trump krijgt applaus na persconferentie nieuwe vredesovereenkomst (Foto: Anna Moneymaker-Pool/Getty Images)

"Dit is echt iets heel heel heel speciaals", sprak Trump zonder overdrijven in zijn kantoor van het Witte Huis, de Oval Office. De president voorspelt dat deze stap 'de regio veiliger en welvarender zal maken'.

"Het zand lag eerst verscholen onder een laag bloed en vanaf nu zal je zien dat het zand vol zal zitten met liefde", sprak The Donald lovend over de overeenkomst waarmee de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen volledig zullen worden hersteld.

Deze zoveelste triomf in het Midden-Oosten voor Trump betekent weer een stapje richting het ultieme doel: vrede tussen Israël en de Palestijnen, iets dat ook in de gezamelijke verklaring werd erkend.

PLO: 'verraad'
Een woordvoerder van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO liet meteen hun standpunt weten door te zeggen dat dit akkoord als 'verraad van de Palestijnse zaak' gezien wordt.

De leiders van Israël en Bahrein waren in ieder geval lovend over het werk dat Trump tot nu toe verzet heeft. "Zijn toewijding aan vrede in de regio, zijn focus op gezamelijke uitdagingen en de pragmatische en unieke benadering die hij heeft gevolgd om onze naties bij elkaar te brengen zijn te prijzen", zo klonk het.

Witte Huis-adviseur Jared Kushner zei het als volgt: "We zien een nieuw Midden-Oosten ontstaan en Trump heeft de bondgenoten en partners om dit te bewerkstelligen bij elkaar gebracht. Israël deed er 72 jaar over om voor het eerst vrede te sluiten en nu tekenen ze twee verdragen binnen 29 dagen, wat de verandering in de regio alleen maar zichtbaarder maakt."

Nobelprijs voor de Vrede
Deze week werd bekend dat Trump vanwege zijn gesloten vredesverdrag tussen de VAE en Israël op een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede kan rekenen.

Met dit nieuwe verdrag en, naar verluidt, nog twee komende vredesverdragen waarbij Oman en Sudan hun betrekkingen met Israël zullen gaan normaliseren, lijken de kansen voor Trump alleen maar te groeien.

Laten we ook vooral niet vergeten mee te nemen dat eerder deze week, na tien jaar moeizaam overleg met de EU, maar nu mede dankzij hernieuwde inspanningen van Trump, Kosovo en Servië op economische vlak dichter tot elkaar zijn gekomen. Kosovo, voornamelijk bewoond door moslims, erkent nu Israël en Servië verhuist hun ambassade naar Jeruzalem.

Kosovo scheidde zich in 2008 af van Servië, dat op hun beurt en gesteund door Rusland en China, Kosovo nooit erkende als natie, waardoor de regio na de oorlog gespannen bleef.

Super Bowl-kampioenen Chiefs trappen NFL-seizoen winnend af

Het nieuwe seizoen in de NFL is van start gegaan en dat gebeurde zoals gebruikelijk met een wedstrijd van de regerend Super Bowl-kampioenen, in dit geval de Kansas City Chiefs. De ploeg nam het in eigen huis op tegen de Houston Texans.

In het eerste kwart leken de Chiefs de eerste touchdown van het jaar te scoren, maar de score van Demarcus Robinson werd afgekeurd en niet veel later kwamen de Texans dankzij een 19-yard rushing touchdown van David Johnson op voorsprong.

Chiefs-quarterback Patrick Mahomes begon in het tweede kwart warm te draaien en leverde 6-yard en 2-yard touchdown passes af op Travis Kelce en Sammy Watkins, Clyde Edwards-Helaire scoorde een 27-yard rushing touchdown in het derde kwart: 24-7.

Vroeg in het vierde kwart gooide Mahomes de boel al nagenoeg op slot, door Tyreek Hill vanaf 3-yard in stelling te brengen. Texans-quarterback Deshaun Watson deed wat terug met een 19-yard pass op Jordan Akins en een 1-yard rushing touchdown, maar Harrison Butker (Chiefs) trapte de eindstand op 34-20.

De hoogtepunten van de wedstrijd

Excelsior verslaat FC Dordrecht, opnieuw puntverlies voor FC Volendam

Het duel tussen FC Dordrecht en Excelsior is vrijdagavond in 1-3 geëindigd. Enkele uren voor de wedstrijd maakte de Rotterdamse club bekend dat twee leden uit de de staf positief getest hadden op COVID-19. Jong Utrecht won uit bij FC Volendam met 0-1. Voor de Utrechters zijn dit de eerste punten van het nog jonge seizoen, tegenstander Volendam wacht nog steeds op de eerste winst. De regionale derby tussen FC Eindhoven en Helmond Sport eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

Overige wedstrijden Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Dordrecht - Excelsior 1-3
FC Eindhoven - Helmond Sport 0-0
FC Volendam - Jong FC Utrecht 0-1
Jong AZ - Jong PSV 1-4
N.E.C. - Jong Ajax 2-1
SC Cambuur - Go Ahead Eagles 0-2

Frank Rijkaard zegt nee tegen KNVB

Frank Rijkaard (57) wordt niet de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De trainer, die tussen 1998 en 2000 al eens eerder bondstrainer was, is benaderd door de KNVB om Ronald Koeman op te volgen, maar ziet een terugkeer in het profvoetbal als coach niet zitten.

Op 16 januari 2013 werd Rijkaard ontslagen als bondscoach van Saudi-Arabië. Hij gaf toen al aan dat het mooi was geweest met zijn trainersloopbaan. Daarvoor trainde hij Galatasaray en won met FC Barcelona in 2006 de Champions League.

Rijkaard was volgens de directeuren Eric Gudde en Nico-Jan Hoogma de ideale kandidaat-bondscoach en iemand die perfect paste in het profiel wat de KNVB had opgesteld na Koemans vertrek. Ook de spelersraad van het Nederlands elftal was positief. Inmiddels is de KNVB doorgeschakeld naar de volgende kandidaat voor het bondscoachschap en diens beschikbaarheid. De voetbalbond houdt de hoop de opvolger van Koeman voor de volgende drie interlands in oktober tegen Mexico, Bosnië-Herzegovina en Italië te kunnen presenteren.

Complexe breuk in pols Mollema

Bauke Mollema heeft een complexe breuk in zijn linkerpols en spaakbeen opgelopen. De renner van Trek-Segafredo zal daaraan moeten worden geopeerd. Zijn ploeg laat weten dat hij momenteel pijnvrij is.

Mollema kwam vanmiddag in de dertiende etappe van de Tour ten val met onder meer Romain Bardet en Nairo Quintana. De Nederlander was de enige die niet verder kon.

Dumoulin: "We zijn sterker dan Ineos"

Tom Dumoulin liet ook vandaag in de dertiende etappe van de Tour zien dat hij als meesterknecht van Primoz Roglic flink van waarde is. Hij deed veel kopwerk voor de man in de gele leiderstrui.

"Het was zwaar. Ineos is hier ook om de Tour te winnen en moest iets proberen. Maar uiteindelijk blijken wij als ploeg sterker te zijn. Een mooie constatering voor vandaag," aldus een tevreden Dumoulin.

Ploegmaat Sepp Kuss nam in de finale van de etappe het stokje over van de Limburger. "Primoz zei dat hij in de laatste twee kilometer iets wilde proberen. Normaal ben ik de laatste man voor hem, maar Kuss voelde zich beter. Dus hebben we dat even omgedraaid."

Ritzege Martinez, Bernal verliest tijd

Daniel Felipe Martinez heeft de dertiende etappe van de Tour de France, over 191 kilometer van Châtel-Guyon naar Puy Mary, op zijn naam geschreven. De Colombiaan kwam net iets eerder dan zijn Duitse medevluchter Kämna over de meet. Primoz Roglic behield het geel en won tijd op de meeste concurrenten.

Het was vanuit de start onrustig in het peloton. Verschillende renners probeerden tevergeefs te ontsnappen. Rémi Cavagna em Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Benoît Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), Simon Geschke (CCC) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation) slaagden erin een gaatje te slaan wat langzaam groter werd. Toch bleef het onrustig in het peloton en er reed een groep van zestien weg met daarin Peter Sagan.

De eerste beklimming van de dag was de Col de Ceyssat van de eerste categorie. De koplopers begonnen met een voorsprong van ruim anderhalve minuut aan de beklimming. Soler ontsnapte uit de groep Sagan, waar Sagan zelf inmiddels moest lossen. Zes kilometer onder de top sloot Soler zich bij de kopgroep aan. De drager van de bergtrui Cosnefroy moest daarentegen lossen. De achtervolgende groep werd groter omdat een aantal man de oversteek maakte vanuit het peloton waar Jumbo leidde. Ondertussen was Geschke als eerste boven. Het uitgedunde peloton volgde op een kleine anderhalve minuut.

Achter de koplopers reed een groep met Sivakov, De la Cruz, Edet, Powless, Rolland, Barguil, Carthy, Martinez en Kämna. De tweede beklimming was er eentje van de derde categorie, de Col de Guary. De achtervolgende groep volgde op een halve minuut. De voorsprong op het peloton was inmiddels opgelopen naar vier minuten. Tijdens de beklimming sloot de achtervolgende groep van 12 man zich bij de kopgroep aan. Rolland kwam als eerste boven voor Barguil. De Montee de la Stele van de tweede categorie was de volgende beklimming. De voorsprong op het peloton was inmiddels opgelopen tot boven de vijf minuten. Uit de kopgroep ontsnapten Madouas (FDJ) en Carthy (EF) en zij sloegen een gat. Drie kilometer onder de top ging Madouas er alleen vandoor en hij kwam al eerste boven maar hij werd in de afdaling weer teruggepakt.

De tussensprint werd ondertussen gewonnen door Alaphilippe. In het peloton vond ondertussen een valpartij plaats waarbij onder meer Nairo Quintana, Romain Bardet en Bauke Mollema waren betrokken. Op Mollema na, die niet meer verder kon, stapte de anderen weer op de fiets. De kopgroep begon met een voorsprong van acht minuten aan de vierde klim van de dag, de Côte de l'Estiade, een col van de derde Roland was daar het eerste boven.

48 kilometer voor de finish was de voorsprong van de kopgroep op het peloton tien minuten. Na een lang stuk vlak was de volgende beklimming een feit, de Côte d'Anglards-de-Salers van de derde categorie. De Amerikaan Powless was inmiddels uit de kopgroep ontsnapt en in het peloton reden nu de mannen van Ineos aan kop. Powless trok ondertussen goed door en twee kilometer onder de top had hij een voorsprong van een minuut. Schachmann besloot op jacht te gaan naar Powless en reed ook weg. Powless was als eerste boven voor Schachmann. Omdat Powless prima dalde was het voor de Duitser moeilijk om bij hem aan te sluiten. Op 29 kilometer van de finish lukte hem dit alsnog.

Powless en Schachmann werkten goed samen en hun voorsprong op de achtervolgende groep liep langzaam op. De eennalaatste col van de dag was de Col de Neronne van de tweede categorie. Powless moest lossen terwijl ook in de achtervolgende groep Soler en Alaphilippe losten. In het peloton moesten Guillaume Martin (3e) en Romain Bardet (4e) lossen. Ondertussen was Schachman als eerste boven. De groep met favorieten was inmiddels nog maar klein.

De Puy Martin was de slotklim. Vier kilometer voor de finish was de voorsprong van Schachmann op Martinez en Kämna, ploegmaat van Schachermann, 20 tellen. In de groep met favorieten was het weer Jumbo dat de regie voerde. Het laatste deel van de klim en etappe was erg stijl. Martinez en Kämna slaagden er volgens in om Schachermann bij te halen. 700 meter voor de meet moest Schachermann lossen. Martinez en Kämna waren beiden duidelijk kapot. In de groep Roglic kwam Bernal in de problemen na een versnelling van de Sloveen. Kämna ging intussen aan, maar het was Martinez die als eerste over de meet kwam.

Pogacar en Roglic hadden ondertussen een gaatje gepakt en pakten op de finish seconden op de concurrenten. 

Dubbelslag voor Yates in koninginnenrit van Tirreno-Adriatico, Kelderman vijfde

Simon Yates heeft de koninginnenrit van Tirreno-Adriatico gewonnen. De 28-jarige Brit van Mitchelton-Scott was na een bergetappe met aankomst op Sassotetto de sterkste. Hij won met meer dan een halve minuut voorsprong en neemt daarmee de leiding over in het algemeen klassement van Michael Woods, die deze etappe een kleine twee minuten verloor op Yates.

Mathieu van der Poel moest gisteren in de eerste bergrit passen en kon daardoor een goed klassement vergeten, waarna de Nederlands kampioen vandaag besloot om met de vroege vlucht mee te springen. Samen met negen anderen reden ze een mooie voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar, maar door het werk van Mitchelton-Scott en EF Education First was er aan de voet van de slotklim weinig nog van over van de voorsprong.

Met nog tien kilometer klimmen werd de kopgroep ingelopen door het peloton dat nog steeds werd aangevoerd door Mitchelton-Scott en EF Education First. Na verschillende aanvallen op de slotklim plaatste Simon Yates op vier kilometer van de finish zijn aanval. Niemand kon de 28-jarige Brit volgen en Yates bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit en aan de streep had de renner van Mitchelton-Scott een voorsprong van 35 seconden op Geraint Thomas en Rafal Majka. Wilco Kelderman reed ook een sterke etappe en kwam als vijfde over de streep, maar wel op een kleine minuut van Yates.

In het algemeen klassement is Yates de nieuwe leider. Hij heeft daarin een voorsprong van zestien seconden op Majka en 35 seconden op Thomas. Woods, de leider aan het begin van de rit, staat nu op plaats acht in het klassement.

Prinsjesprijs 2020 voor Khadija Arib

Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib ontvangt de Prinsjesprijs 2020. De Prinsjesprijs wordt sinds 2013 jaarlijks toegekend aan een politicus die in optreden of handelen van bijzondere betekenis is of is geweest voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland.

Volgens de jury heeft Arib “met haar inzet voor het karakter en de normen van de Tweede Kamer, haar vertegenwoordiging van de Tweede Kamer naar buiten en haar stuurmanskunst tijdens de coronacrisis een bijzondere bijdrage geleverd aan de parlementaire democratie in Nederland”. Commissaris van de Koning in Noord-Holland Arthur van Dijk reikte haar gisteren bij de opening van het Prinsjesfestival de Prinsjesprijs uit in internationaal perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.

“Met strakke hand verzorgt zij een stabiel parlementair proces, waarbij voor alle geluiden ruimte is”, aldus de jury, die unaniem besloot om de Prinsjesprijs 2020 aan Arib toe te kennen.Uiteraard met verwijzing naar het uitzonderlijke politieke jaar dat achter ons ligt. De jury roemt de wijze waarop het Presidium van de Tweede Kamer, onder de bezielende leiding van Khadija Arib, tijdens de tumultueuze eerste maanden van de coronapandemie de democratie heeft gewaarborgd. Volgens het juryrapport heeft de werkwijze in de Tweede Kamer als voorbeeld gediend voor gemeenteraden en Provinciale Staten, waardoor deze ook buiten het Binnenhof impact had op het democratisch bestel. Gememoreerd wordt ook dat Arib zich bleef inzetten voor de continuïteit van parlementaire controle en zich verzette tegen de manier waarop het kabinet probeerde de agenda naar zijn hand te zetten. Zeker in het begin van de crisis, toen het noodbeleid van het kabinet alle aandacht (en ook lof) kreeg.

De jury van de Prinsjesprijs 2020 bestond uit politiek journalist Kees Boonman, Carla Hoetink, politiek historica en universitair docent bij de opleiding Geschiedenis van de Radboud Universiteit, en juryvoorzitter Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe.

Stabiliteit met ruimte voor diversiteit
Uit het juryrapport: “Arib heeft meermaals laten blijken zich ervan bewust te zijn dat het belang van de Kamer niet uitsluitend gelegen is in de binnenwereld van het Binnenhof maar juist ook in de wereld daarbuiten, waar de gevolgen van hetgeen in de Kamer besproken en besloten wordt uiteindelijk de meeste weerslag hebben. Zij is, ook in normaler tijden, uitstekend in staat gebleken om de waarde van de parlementaire democratie richting de buitenwereld uit te leggen. Maar ook binnen de Kamer is Arib een sterk parlementsvoorzitter gebleken. Met de vele uiteenlopende fracties is de Tweede Kamer geen makkelijk parlement om te leiden. Arib is erin geslaagd om, zowel in het debat als daarbuiten, alle politieke kikkers in de kruiwagen te houden. Met strakke hand verzorgt zij een stabiel parlementair proces, waarbij voor alle geluiden ruimte is.”

Het Prinsenfestival
De Prinsjesprijs maakt deel uit van het jaarlijkse Prinsjesfestival, dat in de aanloop naar en op Prinsjesdag in Den Haag plaatsvindt. Met het Prinsjesfestival wordt gevierd dat we in een democratische rechtsstaat leven. Het is een burgerinitiatief van vele vrijwilligers in samenwerking met tal van betrokken instellingen, overheden en bedrijven. Deze achtste editie heeft een programma met activiteiten op het snijvlak van politiek, media en cultuur en heeft vanwege de coronacrisis een aangepast karakter. Het festivalthema is dit jaar: ‘Vrij blijven – vrijheid is een werkwoord'. Zie voor actuele informatie over alle festivalactiviteiten de website van het festival.

.

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Mollema afgestapt in Tour na valpartij

Bauke Mollema is de eerste Nederlander die in deze Tour de France is uitgevallen. In de dertiende etappe vandaag kwam de Nederlander samen met onder meer Romain Bardet ten val in het peloton. Mollema kon niet meer verder.

Mollema stond dertiende in het algemeen klassement en was daarmee de beste Nederlander.

Update 14:52 uur

Het lijkt dat Mollema een blessure heeft opgelopen aan zijn pols. Daarnaast meldt Sporza dat de renner van Trek bloed in zijn gezicht heeft en last van zijn schouder heeft.

Update 15:16 uur

Mollema lijkt zijn pols te hebben gebroken. Hij zit nu in een ambulance en bij de finish wordt er een scan gemaakt van het gewricht.

Akwasi niet vervolgd voor 'opruiende' uitspraak over Zwarte Piet

Rapper Akwasi wordt vooralsnog niet vervolgd voor zijn uitspraak op 1 juni op de Dam, dit meldt AT5. Tijdens het Black Lives Matter-protest zei hij: "Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, ik trap hoogstpersoonlijk op zijn gezicht".

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de uitspraak 'opruiend' en daarmee strafbaar. Akwasi heeft na een gesprek met de officier van justitie en zijn advocaat toegezegd publiekelijk afstand te nemen van zijn woorden, wat hij inmiddels ook heeft gedaan.

Het OM heeft daarom besloten de zaak tegen Akwasi voorwaardelijk te seponeren. Als hij binnen een jaar nogmaals een strafbaar feit begaat, dan zal hij zich niet alleen voor dat nieuwe feit maar ook voor de uitspraak op 1 juni voor de rechter moeten verantwoorden.

Aanzetten tot mishandeling
De uitspraak in samenhang met de rest van de door Akwasi uitgesproken tekst en hele optreden heeft volgens het OM aangezet tot de mishandeling van iemand die verkleed is als Zwarte Piet. Dat Akwasi aangaf dat hij 'hoogstpersoonlijk' zal overgaan tot geweld, maakt volgens het OM niet uit.

"Anderen kunnen gezien de voorbeeldfunctie die hij vervult door zijn speech en hele optreden op het idee zijn gebracht, of daarin zijn gesterkt, om ook zelf geweld te plegen."

Oude tweets
De rapper heeft sinds zijn speech te maken met doodsbedreigingen. Afgelopen week raakte Akwasi in opspraak nadat er oude gewelddadige Zwarte Piet-tweets opdoken. Van die tweets nam hij daarop afstand.

Het OM meldt dat ook voor die tweets aangiften zijn binnengekomen. Die aangiften worden nog beoordeeld.

Geert Wilders
Geert Wilders is het in elk geval niet eens met deze beslissing:

Man rijdt in op politieauto, politie zoekt getuigen

Vanmorgen rond 4.30 uur is een verdachte in een bedrijfsbus driemaal ingereden op een politievoertuig in Amsterdam. Bij dit incident is door de politie geschoten op het voertuig waarin de verdachte reed. De verdachte is op de Vijzelstraat aangehouden.

De surveillanceauto van de politie stond stil op het Muntplein, toen de verdachte uit het niets tot drie keer toe op hen inreed. In het politievoertuig zaten op dat moment twee collega’s. Zij konden het voertuig uitvluchten via de bijrijderszijde. De verdachte is vervolgens weggereden via de Vijzelstraat. Daar waren twee politiemotoren als wegversperring geplaatst. Hier is de verdachte overheen gereden. Op de tweede motor is het voertuig van de verdachte blijven steken en in brand gevlogen.

Ondanks het vuur en de rookontwikkeling, wilde de verdachte niet uit zijn voertuig komen. Hij gebruikte geweld tegen politieagenten die hem probeerden te redden. Na een tijdje is de verdachte toch via de bijrijderskant het voertuig uit gevlucht en kon hierop, met behulp van pepperspray, gelijk worden aangehouden door de politie. De verdachte is na zijn aanhouding overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie zoekt getuigen van het incident. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Rode Kruis verscheept 6.500 kilo hulpgoederen naar Lesbos

Het Rode Kruis heeft een noodhulpteam en 6.500 kilo aan hulpgoederen naar Lesbos verscheept om de getroffenen door de brand in het kamp Moria te helpen. Een deel van de hulpgoederen, zoals dekens, water en toiletspullen, komen deze ochtend aan op het eiland. Duizenden mensen leven nu zonder een dak boven hun hoofd. Het Rode Kruis is bezorgd over de humanitaire crisis die volgt op de brand. Veiligheid en onderdak voor deze mensen moet de hoogste prioriteit krijgen.

Het Rode Kruis benadrukt dat juist nu, tijdens deze coronapandemie, vluchtelingen en kwetsbare migranten meer steun nodig hebben. Zij hebben minder goede toegang tot gezondheidszorg, kunnen minder goed afstand houden en hebben geen goede toegang tot water en zeep. De getroffenen moeten de humanitaire hulp kunnen krijgen die nodig is.

Evacuatie humanitaire noodzaak
Het evacueren van de vluchtelingen en migranten van de Griekse eilanden naar een veilige plek is een humanitaire noodzaak. Het Rode Kruis dringt erop aan om ook op het vaste land de opvangcapaciteit te vergroten, bijvoorbeeld met behulp van hotels en appartementen, om zo overbevolkte opvangplekken te voorkomen.

Meer hulpgoederen
Het Rode Kruis verwacht dat er op dit moment nog meer hulpgoederen nodig zijn op Lesbos om iedereen op een goede manier te helpen. Meer mobiele klinieken, toiletspullen en kookgerei zijn nodig om voor de duizenden mensen te zorgen.

De hulpverleners van het Rode Kruis op Lesbos zijn getraind in eerste hulp, psychosociale zorg en het contactherstel van familieleden. Het Rode Kruis helpt ook in kampen op het vaste land van Griekenland. De hulporganisatie heeft mobiele klinieken, centra waar alleenstaande kinderen worden opgevangen en een hulplijn voor migranten.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Azarenka en Osaka naar finale US Open

Tennissters Viktoria Azarenka en Naomi Osaka gaan zaterdag strijden om de titel op de US Open in New York. De ongeplaatste Wit-Russische en als vierde geplaatste Japanse schakelden beiden een Amerikaanse uit in de halve eindstrijd.

Osaka opende de avond met een duel tegen de als 28e geplaatste Jennifer Brady, die haar eerste halve finale op een Grand Slam speelde. De kampioene van 2018 had het niet makkelijk, maar won de tiebreak in de eerste set dan weer wel overtuigend. Brady sloeg terug in set twee, maar een vrij vroege break in de derde set bracht Osaka alsnog de winst: 7-6 (1), 3-6, 6-3.

Azarenka haalde in 2012 en 2013 de finale, haar laatste op een Grand Slam-toernooi. Na jaren van diverse privéproblemen is ze weer terug en niemand minder dan 23-voudig Grand Slam-winnares Serena Williams (3) was de tegenstander. De Amerikaanse domineerde in de eerste set, maar daarna kwam Azarenka alsmaar beter in haar spel.

De tweede set werd een dominant optreden voor de Wit-Russische, die het in de derde set ondanks een dubbele fout in de uiteindelijk laatste game af wist te maken: 1-6, 6-3, 6-3 en daarmee kwam gelijk weer een einde aan Williams' droom om Margaret Court's record van 24 Grand Slam-titels in het enkelspel te evenaren.

Werkstraf geëist tegen voetbal-supporters

De verdachten vonden het wel meevallen wat er was gebeurd met de fan van Fortuna Sittard op 31 augustus 2019. De fan zelf en ook de officier van justitie zijn een geheel andere mening toegedaan. De officier eiste donderdag in de rechtbank werkstraffen tegen de vijf verdachten die terechtstonden voor poging doodslag, diefstal met geweld van een GSM en een poging diefstal met geweld van Fortuna Sittard attributen.

Trofeeën
Op 31 augustus, wordt het slachtoffer geheel onverhoeds door vijf SC Heerenveen-supporters aangevallen, tegen de grond gewerkt en wordt aan zijn rugzak getrokken. Ook wordt hij meermalen geschopt en geslagen terwijl hij op de grond ligt. Getuigen ondersteunen de verklaring van het slachtoffer. De vijf verdachten, twee minderjarigen en drie jongvolwassenen, willen er niet echt aan en bagatelliseren hun rol. Verder willen ze niet verklaren over de rol van hun medeverdachten. Ook dit is passend in de supportersgroepen, waar vaak een hiërarchische structuur van toepassing is en het absoluut onacceptabel is om te verklaren over het handelen van anderen.

Het doel? Attributen en met name vlaggen van Fortuna Sittard. Dit zijn in supportersgroepen hot items. Attributen van fanclubs van tegenpartijen worden gezien als ware trofeeën als ze worden afgenomen van deze fans.

Eis
De officier eiste tegen twee minderjarigen een werkstraf van 150 uur en zes maanden jeugddetentie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De drie jongvolwassenen hoorden tijdens de besloten jeugdzitting 200 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden tegen zich eisen, eveneens met een proeftijd van twee jaar.

De rechtbank doet in alle zaken uitspraak op 24 september.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Gestolen AED terecht, heler aangehouden

Een op de Melissekade in Utrecht gestolen AED is na aanbieding hiervan op een verkoopsite weer terecht. De heler is aangehouden. Een burgerhulpverlener greep mis bij een oproep tot reanimatie op 1 september.

Vrijdag 4 september zag een alerte man een Automatische Externe Defibrillator (AED) op een verkoopsite te koop aangeboden worden. Hij vertrouwde dit niet, omdat het om een nieuw model ging, dat doorgaans niet doorverkocht wordt.

Navraag bij de AED-organisatie bevestigde dat, waarop de man de conclusie trok dat het een gestolen apparaat moest zijn en de politie inlichtte. Die hield de aanbieder van het apparaat, een 30-jarige Utrechtse vrouw dezelfde avond aan. De AED is weer terug bij de eigenaar. 

Het is bij de redactie niet bekend hoe het met de bewuste reanimatie is afgelopen. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Zonnestudio overvallen; verdachte aangehouden

Donderdagmiddag overviel een man een zonnestudio aan het Cor Kieboomplein in Rotterdam. Niemand raakte gewond. Een 30-jarige Rotterdammer werd snel door politiemensen herkend op de verspreide beelden binnen het basisteam. Hij werd donderdagavond aangehouden en zit vast en wordt verhoord.

Om 15:15 uur liep de man de studio in en bedreigde het aanwezige personeel. Of daarbij een wapen werd gebruikt is niet bekend. Hij deed een greep uit de kassa en vluchtte met een onbekend geldbedrag op een fiets. Agenten startten een onderzoek in de omgeving en ook de beschikbare beelden werden opgevraagd en bekeken. Hierdoor kon de verdachte donderdagavond worden aangehouden.

De politie vraagt getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken, contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan er een tipformulier worden ingevuld. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Wonen in een tiny house kan nu ook in Rotterdam

De gemeente Rotterdam start een pilot voor tiny houses. Tiny houses zijn compacte huizen die slim zijn ingedeeld om goedkoper en duurzamer te kunnen wonen. De eerste groep bewoners kan zich aanmelden voor de locatie Keyenburg in Zuidwijk. In deze parkachtige omgeving is ruimte voor vijf tot vijftien tiny houses, met een gebruiksoppervlakte van maximaal 50 m2 en een minimale impact op natuur en omgeving.

“Meer woningen voor alle Rotterdammers is het credo. Dat betekent dat er ook ruimte is voor experimenten met nieuwe woonvormen, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). "Wonen op een tiny house-locatie kan tijdelijk zijn, in dit geval maximaal 10 jaar. Zo kunnen we als gemeente flexibel omgaan met ruimte en inwoners meer mogelijkheden bieden.”

Duurzaamheid, innovatie en een sterke sociale samenhang in een kleine gemeenschap zijn voor de gemeente belangrijke criteria voor deze pilot. “Het begrip wonen kent vele vormen. Naast groter en duurder zie je ook een groep mensen die liever kiest voor ‘less is more’ of maximaal duurzaam’’, zegt programmacoördinator Kjeld Postma.

Selectieprocedure: één bewonersgroep
Wie belangstelling heeft voor een tiny house kan zich niet individueel inschrijven, maar zal dat samen met anderen als groep toekomstige bewoners moeten doen. Individuele belangstellenden kunnen wel met elkaar in contact worden gebracht. De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor een tiny house-ontwerp waarbij ze maximaal efficiënt gebruik maken van vloeroppervlak en voorzieningen zoals elektriciteit en water. De tiny houses moeten vrijstaand zijn en krijgen geen vaste fundering.

De selectieprocedure is inmiddels gestart. Op 22 november sluit de inschrijving. In december 2020 maakt de selectiecommissie haar keuze voor drie groepen. Na een tweede ronde wordt begin 2021 de winnende groep bekend gemaakt. Als de selectieprocedure goed verloopt kunnen de tiny houses in de zomer van 2021 worden geplaatst.

Meer informatie is te vinden op www.rotterdam.nl/tinyhouses.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Man (24) overleden bij eenzijdig ongeval

Een 24-jarige man uit Utrecht is donderdagavond rond 23.30 uur overleden nadat hij met een auto tegen een boom botste op de Kleefsedijk in Sevenum. Door nog onbekende oorzaak is de bestuurder van de weg geraakt en tegen een boom tot stilstand gekomen.

Het slachtoffer is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. Bij het ongeval waren geen andere voertuigen betrokken. Ook was hij de enige inzittende van de auto. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Activisten stelen beeld uit Afrika Museum in Berg en Dal

Op beelden op YouTube is te zien hoe Franstalige activisten een beeld stelen uit het Afrika Museum in Berg en Dal en daar vervolgens mee weglopen. De video duurt 22 minuten en eindigt met de aanhouding van de stelende activisten. 

De activisten doen dit, naar eigen zeggen, omdat Nederlanders en Portugezen de eersten waren die wandaden begingen in Afrika en daarbij ook kunst hebben gestolen.  "We brengen alles terug naar huis. Het is ons erfgoed" aldus de begeleidende tekst onder de video. 

Tevens waren ze boos dat ze €15 p.p. hebben moeten betalen om toegang te krijgen tot 'hun erfgoed'. 

De betrokken activisten waren al eerder betrokken bij een vergelijkbare diefstal in Parijs. Hier moeten zij zich nog verantwoorden voor de rechter. 


Oog in oog met Vaas in Far Cry VR: Dive into Insanity

Far Cry VR: Dive Into Insanity, een op locatie gebaseerde VR-ervaring die is ontwikkeld in samenwerking met Zero Latency VR, komt in 2021 naar 45 locaties over de hele wereld, waaronder Rotterdam en Brussel.

Far Cry VR: Dive Into Insanity neemt een groep van maximaal acht spelers mee naar de Rook Islands, de wereld van Far Cry 3. Nadat spelers gevangen zijn genomen door Vaas en zijn handlangers, moeten ze het eiland verkennen en samen vechten om te overleven. De setup van Zero Latency VR biedt spelers voldoende bewegingsruimte en rekwisieten om volledig op te gaan in het avontuur.

Verken de ruimte in AGOS: A Game of Space

AGOS: A Game of Space, een verkenningsavontuur in de ruimte gemaakt voor VR, is vanaf 28 oktober 2020 verkrijgbaar voor Oculus Rift, HTC VIVE, VIVE Cosmos series, Valve Index en Windows Mixed Reality.

AGOS: A Game of Space neemt spelers mee op een interstellaire reis op zoek naar een nieuwe bewoonbare planeet. Spelers besturen het AI-systeem van het laatste schip dat van de gedoemde aarde vertrekt en begeleiden een groep overlevenden door acht unieke sterrenstelsels om een nieuwe thuisplaneet te vinden. Spelers bouwen en besturen hun ruimtesondes om hun schip te upgraden. Tijdens de reis gaan spelers op zoek naar grondstoffen, nieuwe technologieën en moeten ze omgaan met grote gevaren om de reizigers aan boord te beschermen en de mensheid te redden.

Next-gen en Sam Fisher in Rainbow Six Siege

Ubisoft heeft heel wat nieuws over Rainbow Six Siege. Sam Fisher komt in de het derde seizoen Operation Shadow Legacy in actie, de game is dit najaar verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X in 4K en 120 FPS met render scaling en Ubisoft heeft de eerste World Cup aangekondigd.

Operation Shadow Legacy, het derde seizoen van het vijfde jaar Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, is nu beschikbaar en introduceert onder andere de nieuwe aanvallende Operator Sam ‘Zero’ Fisher, bekend van de Splinter Cell-games, de geheel opnieuw ontworpen map Chalet en een reeks aan gameplayveranderingen. Spelers met de Year 5 Pass krijgen meteen toegang tot de nieuwe Operator. Voor de overige spelers is het vanaf 27 september mogelijk om de nieuwe Operator te ontgrendelen met Renown of R6 Credits. Alle andere nieuwe content, inclusief de nieuwe versie van Chalet, is nu gratis beschikbaar voor alle spelers. Tevens introduceert Year 5 Season 3 een nieuwe Battle Pass, die vanaf nu beschikbaar is (tot en met 19 oktober).

Nieuwe spelers schaffen de game aan voor dezelfde prijs als die voor de huidige generatie consoles en alle spelers die de game reeds bezitten, krijgen een gratis next-gen upgrade voor de PlayStation 5 of Xbox Series X en behouden hun voortgang en in-game content. Tevens ondersteunt de game cross-generation, waardoor spelers van de huidige generatie samenspelen met next-gen spelers op dezelfde consolefamilie.

De allereerste Rainbow Six World Cup vindt plaats in de zomer van 2021. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Rainbow Six esports strijden spelers uit 45 verschillende landen en regio’s op het hoogste niveau om zich te kronen tot de allereerste Rainbow Six wereldkampioen en zo de trofee mee naar huis te nemen. Voor deze speciale gelegenheid is viermalig NBA-winnaar Tony Parker betrokken als ambassadeur.

Politie zoekt getuigen van poging straatroof

Een 18-jarige jongeman uit Blokker is vrijdag 4 september het slachtoffer geworden van een poging tot straatroof. Dit gebeurde tussen 20.30 en 21.00 uur op de Westeinderweg in Wognum. 

Het slachtoffer fietste met een vriendin over de Westeinderweg in de richting van Wadway toen zij door twee jongens werden ingehaald. De jongeman voelde dat één van de jongens, tijdens het inhalen, zijn rugzak werd vastgepakt. Hierdoor voelde het slachtoffer zich genoodzaakt te stoppen en probeerde de jongen van zich af te slaan. Daarna werd de jongeman door de andere jongen achterover getrokken waardoor hij op de grond viel. Direct begon het tweetal op het slachtoffer in te schoppen waardoor hij een bloedneus kreeg. Ineens stopte het duo met schoppen en fietste terug, zonder buit, in de richting van Wognum. Naast een bloedneus, liep het slachtoffer schaafwonden op en een verbogen bril.

De jongens zijn rond de 16 jaar oud, ongeveer 1,75 meter, hebben een blanke huiskleur en blond haar. Eén jongen had zijn haar opzij gekamd en droeg een beige jas. De ander droeg vermoedelijk een hoodie met zwarte capuchon. Beide fietsten op een herenfiets. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Watch Dogs Legion introduceert Stormzy en Aiden Pierce

Watch Dogs Legion introduceert een exclusieve samenwerking met de Britse muzikant Stormzy, de terugkeer van Aiden Pearce, die speelbaar is als onderdeel van het post-launch contentplan, en een nieuwe gameplaytrailer die dieper ingaat op de Play-As-Anyone-feature. 

Spelers krijgen de mogelijkheid om een unieke missie te spelen waarin zij de Britse muzikant Stormzy helpen. In de missie Fall on My Enemies geeft Stormzy spelers de opdracht om hem te assisteren bij het uitzenden van zijn Heavy Is The Head albumnummer Rainfall (feat. Tiana Major9) in het centrum van Londen. Tevens is de officiële videoclip van Rainfall, die vandaag in première is gegaan tijdens de Ubisoft Forward en wordt uitgebracht op 1 oktober, volledig gemaakt met de Watch Dogs Legion engine. Daarnaast keert Aiden Pearce terug als speelbaar personage met een eigen verhaallijn, als onderdeel van het post-launch contentplan. Het volledige post-launch contentplan, met onder meer gratis content, nieuwe speelbare personages, online content, nieuwe modi, missies en meer, wordt de komende weken volledig uit de doeken gedaan.

Watch Dogs Legion is vanaf 29 oktober verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4, Stadia en pc via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Tevens is de game verkrijgbaar voor Xbox Series X vanaf 10 november en PlayStation 5 bij de release van deze console. Spelers die Watch Dogs Legion op de huidige consoles aanschaffen, ontvangen een gratis next-gen upgrade voor de Xbox Series X of PlayStation 5. Ook gaat de game onderdeel zijn van UPLAY+, Ubisofts abonnementsservice.

Man uit Elst veroordeeld voor bezitten en verspreiden kinderporno

De rechtbank heeft donderdag een 35-jarige man uit Elst veroordeeld voor het downloaden, bezitten en verspreiden van kinder- en dierenpornografische foto’s en video’s. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk.

De man pleegde deze strafbare feiten tussen februari 2015 en augustus 2019. Hij onderhield via sociale media jarenlang contact met een groot aantal jongens. Daarbij deed hij zich via onder meer WhatsApp voor als een jong meisje, waarbij hij de gesprekken de seksuele kant opstuurde. Volgens de man zocht hij via internet kinderporno op om naar deze jongens te sturen om zo het praatje op gang te houden.

Vertrouwen geschonden
De rechtbank rekent het de man aan dat hij door zijn handelen de kinderporno-industrie – en daarmee het wereldwijde kindermisbruik - in stand houdt. Kinderporno gaat bijna altijd gepaard met psychologisch en emotioneel geweld waaraan kinderen levenslange trauma’s over houden. Dat neemt de rechtbank de man bijzonder kwalijk. Bovendien zaten er tussen de contacten jongens die hij kende via zijn scoutingsgroep. Daarmee schendt hij het vertrouwen van de ouders, deze jongens en de scouting.

Bijzondere voorwaarden
Voor het voorwaardelijk strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Deze voorwaardelijke straf geldt als een forse stok achter deur en het is van belang dat de man niet opnieuw de fout ingaat. Gelet op de aard en de ernst van de handelingen moet de man zich onder meer verplicht melden bij de reclassering en meewerken aan een diagnostisch onderzoek en eventuele ambulante behandeling.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Activiteiten lasergamen Wolfheze in strijd met bestemmingsplan

De gemeente Renkum had geen omgevingsvergunning aan een bedrijf mogen verlenen voor het organiseren van onder andere lasergame-activiteiten in Wolfheze. Dat oordeelt de voorzieningenrechter. Volgens de rechter is dit namelijk in strijd met het geldende bestemmingsplan. Door deze beslissing moeten alle activiteiten op het terrein voorlopig worden stopgezet.

Op het terrein van sportvereniging Wodanseck in Wolfheze exploiteert het bedrijf lasergame-activiteiten en Achery Tag. Voor deze activiteiten hebben zij obstakels en 3 legertenten geplaatst. De legertenten worden gebruikt voor het ontvangen van deelnemers, het geven van instructies, het bieden van een schuilplek bij slecht weer en om gebruiksmaterialen in op te slaan.

De verzoekster in deze zaak exploiteert vlakbij deze locatie een pensionstal (paardenhouderij) met daarbij een vakantiecentrum. Op de percelen die grenzen aan het terrein van vergunninghouder laat zij paarden grazen. Tussen de percelen ligt een ruiterpad dat naar een bos leidt. De verzoekster stelt dat de paarden last hebben van de activiteiten en nerveus worden. Daarom vroeg zij de gemeente om hier handhavend tegen op te treden. Bovendien maakte zij bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning voor het plaatsen van de legertenten en andere obstakels.

De voorzieningenrechter oordeelt dat het gebruik van het terrein voor lasergame en het plaatsen van de legertenten in strijd is met het geldende bestemmingsplan. Daarom had de omgevingsvergunning niet verleend mogen worden en had de gemeente het verzoek van de paardenhouderij om tegen de activiteiten op te treden niet mogen afwijzen. De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening daarom toe en schorst de omgevingsvergunning en de weigering om handhavend op te treden. Dat betekent dat voorlopig geen gebruik mag worden gemaakt van de vergunning. Het betekent ook dat de gemeente opnieuw moet bekijken wat met het verzoek om handhaving wordt gedaan.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

2 militairen gewond tijdens oefening in Tsjechië

2 landmachtmilitairen zijn donderdagmiddag in het Tsjechische Vyskov gewond geraakt tijdens een internationale militaire oefening met chemische stoffen. Door nog onbekende oorzaak ontstond een explosie. De militairen zijn onder begeleiding van een Nederlandse militaire arts naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. Hun verwondingen lijken vooralsnog mee te vallen. Ze hebben zelf hun thuisfront geïnformeerd.

Uit voorzorg zijn 23 andere deelnemers van de oefening voor controle naar het ziekenhuis gebracht, waaronder 19 Nederlanders. Militairen uit diverse NAVO-landen beoefenen in Vyskov het detecteren en identificeren van chemische stoffen en het ontsmetten van ruimtes, personen en voertuigen. De oefening duurde 2 weken en eindigt morgen.

De Koninklijke Marechaussee zal in opdracht van het OM Oost-Nederland een feitenonderzoek uitvoeren naar het voorval.

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Echtpaar veroordeeld voor illegale medicijnhandel

De rechtbank heeft donderdag een 34-jarige man en een 34-jarige vrouw veroordeeld tot gevangenisstraffen voor illegale handel in medicijnen, het bezitten van een grote voorraad medicijnen en wapenbezit. Tijdens het plegen van de strafbare feiten woonde het echtpaar in de gemeente Buren. De man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk. De vrouw krijgt een werkstraf van 240 uur plus een gevangenisstraf van 285 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

De man had rugklachten en kreeg van zijn arts geen pijnstillers voorgeschreven. Daarom zocht het echtpaar op internet naar mensen die deze geneesmiddelen te koop aanboden. Het ging dan om mensen die de middelen wel voorgeschreven kregen, maar niet of niet geheel gebruikten. De man en vrouw kochten die geneesmiddelen. Vervolgens verkochten zij een aantal geneesmiddelen weer door. Voor het in voorraad hebben van de enorme voorraad aan geneesmiddelen, ruim 3.700 pillen, capsules, ampullen en zakjes, hadden zij geen vergunning. Ook hadden zij geen vergunning om de geneesmiddelen te mogen verkopen

Wapenbezit
De rechtbank vindt ook het bezit van diverse wapens bewezen. De man had een grote collectie met messen, balletjes pistolen en nog een paar andere wapens en munitie. Deze lagen op diverse plaatsen in de woning en schuur. De vrouw moet van de wapens en munitie in de woning hebben geweten. De rechtbank weegt daarbij mee dat de man en vrouw getrouwd waren, samen in de woning woonden en dat de wapens op plaatsen lagen waarvan aannemelijk is dat de vrouw die plaatsen heeft betreden en de kasten heeft geopend. Voor de wapens in de schuur vind de rechtbank het niet aannemelijk dat de vrouw hiervan af wist.

Vrijspraak
De rechtbank vindt ook bewezen dat de man amfetamine en dexamfetamine in zijn bezit had. Dat de vrouw hiervan wist, blijkt niet uit het dossier. Daarom wordt zij hiervan vrijgesproken.

Voor de aanwezigheid van een rol met vals geld heeft de rechtbank zowel de man als de vrouw vrijgesproken omdat de rechtbank niet bewezen vindt dat zij het geld als echt en onvervalst wilden uitgeven.

Bijzondere voorwaarden
Aan het voorwaardelijke deel van de straf van de man geldt een proeftijd van 3 jaar. Daarbij is een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd, mede met het oog op de verslaving van de man aan pijnstillers. De vrouw - die ruim 3 maanden in voorarrest heeft gezeten - hoeft niet terug naar de gevangenis. Zij heeft haar leven inmiddels goed op de rit, wel zit er een proeftijd van 2 jaar aan het voorwaardelijke deel van haar straf.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

8 jaar cel en tbs voor doodslag op man in Rosmalen

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 23-jarige man uit Breda donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met verpleging. Hij sprak in januari 2019 in Rosmalen af met een man die hij online had leren kennen, en stak hem diezelfde avond dood.

De verdachte had de man uit Rosmalen enkele maanden eerder leren kennen toen hij voor het eerst een fysieke afspraak met hem maakte om samen te gaan wandelen. Volgens de verdachte kwamen ze tijdens die wandeling bij een bankje aan het water en zocht de man daar toenadering tot de verdachte. De verdachte pakte vervolgens zijn zakmes en stak stevig in op de man. Het slachtoffer had 17 steek- en 5 snijwonden, zelfs met botbreuken bij de plekken van het steekletsel, en overleed ter plekke. De verdachte verborg het lichaam in het water, waar de man pas 4 maanden later werd gevonden door een toevallige passant.

Volgens de rechtbank wist de verdachte direct na het steekmoment precies wat hij had gedaan en ging hij daarna uiterst doelgericht aan de slag met het verkleinen van zijn pakkans. Hij haalde de telefoon en sleutels uit de zakken van het slachtoffer, trok zijn eigen jas en schoenen uit en ging met het lichaam het water in. Daar verborg hij de man onder een boomstronk. De telefoon zette hij uit en gooide hij elders weg. Ook het mes en de sleutels gooide de verdachte op verschillende plaatsen in het water. Zijn eigen kleren verbrandde hij diezelfde nacht. ’s Nachts stuurde de verdachte nog een bericht aan het slachtoffer, om het er zo uit te laten zien dat hij onschuldig was. De dag erop ging hij terug naar het bankje om de laatste bloedsporen uit te wissen. De rechtbank rekent hem dit alles zwaar aan. Hij maakte het hele gebeuren hierdoor zo mogelijk nog ernstiger en berokkende de nabestaanden, die maandenlang in grote onzekerheid leefden, onbeschrijflijk veel leed.

Tbs enige optie
In september 2019 maakte de verdachte zich schuldig aan een diefstal met geweld. Hij lokte een man met een smoesje naar de woning van een medeverdachte in ’s-Hertogenbosch. Daar belaagde de verdachte het slachtoffer met pepperspray, bond zijn handen met handboeien op zijn rug en bedreigde hem vervolgens met een mes. De verdachte maakte het slachtoffer 60 euro afhandig. Volgens eigen zeggen pleegde de verdachte dit delict uit verveling en omdat hij op zoek was naar een kick.

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf verder mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens een psychiater, psycholoog en forensisch milieuonderzoeker is er bij de verdachte sprake van een autismespectrumstoornis, een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en een antisociale persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank ziet net als de deskundigen tbs met verpleging als enige optie om de kans op herhaling in te perken.

Naast de celstraf en tbs moet de verdachte een schadevergoeding betalen van 17.727,04 euro aan een nabestaande van de dodelijke steekpartij. Het slachtoffer van de geweldspleging in ’s-Hertogenbosch moet hij ruim 1.000 euro betalen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Jarenlange celstraffen voor oplichting via WhatsApp

Twee 28-jarige mannen uit Deventer zijn donderdag door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor grootschalige oplichting via WhatsApp en het witwassen van op die manier afhandig gemaakt geld. Ook maakten ze zich schuldig aan computervredebreuk. De mannen benaderden hun slachtoffers via de populaire chat-app en deden zich voor als een familielid die dringend geld nodig had. De hoofdverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, zijn compagnon tot een celstraf van 2,5 jaar.

Betaalverzoekjes
Via WhatsApp zochten de mannen contact met hun slachtoffers. Zij deden zich voor als een naaste van het slachtoffer en vroegen hen geld over te maken. De redenen waarom de ‘naasten’ geld nodig hadden wisselden. Het ging bijvoorbeeld zogenaamd om een storing bij internetbankieren of voor de aanschaf van een nieuwe telefoon. Nadat de mannen het vertrouwen van hun slachtoffers hadden gewonnen – onder andere door een profielfoto van de naaste te gebruiken – stuurden zij een betaalverzoekje via de chat. Ook de bedragen die de mannen vroegen wisselden. Van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s. De slachtoffers maakten het bedrag over op rekening van een zogenoemde ‘geld-ezel’ of ‘money-mule’. Vrijwel direct nadat er betaald was pinden de twee mannen het geld van de rekening. Hiermee hebben zij zich ook schuldig gemaakt aan witwassen. Bij één slachtoffer werd bijna 12.500 euro afgetroggeld.

Onrust in de maatschappij
Bij de oplichting maakten de mannen op een listige en gewetenloze wijze misbruik van de goedheid en het vertrouwen van anderen. Het overgemaakte geld werd heel snel na de overboeking contant opgenomen, verdeeld en uitgegeven. De rechtbank rekent dit de verdachten zwaar aan. Zij hebben louter gehandeld voor hun eigen financiële gewin en zij hebben zich nooit bekommerd om de slachtoffers. Bovendien is het algemeen bekend dat dergelijke soorten van fraude en oplichting onrust veroorzaken in de maatschappij.

Tienduizenden euro’s terugbetalen
Naast de gevangenisstraf moeten de mannen ook een schadevergoeding van enkele tienduizenden euro’s aan hun slachtoffers terugbetalen.

De man die is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf heeft zich ook schuldig gemaakt aan wapenbezit. De ander aan inbraken en mishandeling. Ook die feiten heeft de rechtbank betrokken bij de strafoplegging.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

De FOK!Voetbalmanager 2020/2021 is begonnen

Welkom bij de FOK! Voetbalmanager seizoen 2020/2021. Vorig seizoen werd er fel gestreden om wie de beste manager was. Het vorige voetbaljaar werd voortijdig beëindigd vanwege covid-19, maar nu gaan alle teams er weer met frisse moed er tegenaan. Jij kunt dit seizoen weer laten zien dat jij een beter elftal kunt samenstellen dan de meeste clubcoaches.

Vanaf zaterdag 12 september 2020 gaat de eerste speelronde in de Eredivisie 2020/2021 al weer van start. Tot begin oktober is de transfermarkt nog volop in beweging, dan kan er nog van alles gebeuren. Dat belet ons echter niet om alvast van start te gaan: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Deze bedragen 8%. Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op zaterdag 12 september 2020 om 17:59 uur, worden geen transferkosten berekend.

Net als de vorige jaren zullen de prijzen van de spelers schommelen afhankelijk van hun prestaties. Net als vorig jaar is het budget 9.000.000 euro en krijg je 6.250 euro per behaald punt.

LET OP! Voor de komende managerronde Speelronde 1/2 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op zaterdag 12 september 2020 om 17.59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 20 september 23.59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de Voetbalmanager 2020/2021 van FOK!

Voor vragen en opmerkingen kun je ons zo bereiken: stuur een PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2020/2021-topic.
Goede suggesties zijn ook welkom.

FOK! Wat een weer: de H van hogedrukgebied

Hallo!  

Gisteren was er toch nog wat meer bewolking aanwezig dan ik gisteren gedacht had. Pas aan het einde van de dag begon de bewolking te breken en klaarde het steeds verder op. Het kwik lag tussen de 18 en 20 graden.

Vandaag moet er dan wel veel meer zon zijn dan vandaag. De wind is zwak en zuidwest, maar neemt in het Waddengebied tot tot vrij krachtig. 

De warmte voor begin volgende week zit er nog steeds in. De 30 graden is nog steeds mogelijk in het zuiden van het land. Dit met name op maandag en dinsdag. Daarna lijkt het iets af te koelen en zou er mogelijk op woensdag een bui kunnen vallen.

Voor het zover is nog een aantal normale dagen met perioden met zon. Morgen is er wel meer bewolking. De komende twee dagen ligt het kwik tussen de 20 graden in het noorden tot 24 of 25 graden in het zuiden.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Wateroverlast in Den Helder (Foto: Via djkoelkast)
Dit soort plaatjes zullen we voorlopig niet zien. Wateroverlast in Den Helder rond midden augustus. (Foto: ontvangen via djkoelkast)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Tour: Etappe 13 - Het Centraal Massief in

Gisteren kregen de heren renners de langste rit van de Tour voor de kiezen, vandaag komen we daar redelijk in de buurt: een dikke 191 kilometer in het Central Massief wacht op het peloton.

We rijden vandaag van Châtel-Guyon naar Puy Mary Cantal en dat is geen makkelijk ritje. De godganse dag gaat het óf omhoog óf omlaag, voor vlakke kilometers moet je ergens anders zijn: zeven beklimmingen, de eerste en laatste zijn van de eerste categorie en daar tussenin vinden we twee keer de tweede en drie keer de derde categorie.

Uiteraard verwijzen we weer naar het uitstekende werk van Rellende_Rotscholier, die de gehele 191,5 kilometer ongeveer per meter langsloopt, inclusief de leuke toeristische weetjes. Rond het middaguur starten we, Eurosport is er dan gelijk bij en Canvas dit keer ook. De finish ligt grofweg tussen kwart voor en kwart over vijf.

De route van vandaag (Bron: letour.fr)
De route van vandaag (Bron: letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: letour.fr)

Koolhof verliest dubbelfinale US Open

Tennisser Wesley Koolhof is er in New York niet in geslaagd zijn eerste Grand Slam-titel te veroveren. De 31-jarige Gelderlander speelde op de US Open zijn eerste finale op het hoogste niveau, samen met Nikola Mektic.

Het Nederlands-Kroatische duo was als achtste geplaatst en nam het op tegen de Braziliaanse veteraan Bruno Soares en Mektic' landgenoot Mate Pavic. In de eerste set ging het lange tijd gelijk op, tot Koolhof's service de mist in ging en de set werd verloren.

In het tweede bedrijf kwamen Koolhof en Mektic er na een vroege break niet echt meer aan te pas. Pavic en Soares serveerden zich naar matchpoints en na een fraaie rally mepte Mektic de bal het net in: 5-7, 3-6.

Voor Pavic is het zijn vierde Grand Slam-titel, na zeges in zowel het gemengd- als herendubbel op de Australian Open 2018 en het gemengd dubbel op de US Open in 2016. Soares won in 2016 het herendubbel in Australië en de VS en het gemengd dubbel in Australië, naast gemengde US Open-titels in 2012 en 2014.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.