Meedogenloosheid China in strijd tegen separatisme gelekt

Honderden pagina's gelekte interne overheidsdocumenten onthullen hoe de massale hechtenis van Oeigoeren en andere minderheden in Xinjiang voortkwam uit richtlijnen van de Chinese leider, Xi Jinping. "Toon absoluut geen genade in de strijd tegen terrorisme, infiltratie en separatisme", zo lezen de documenten.

Oeigoeren zijn islamitische inwoners met een Turkse achtergrond, die voornamelijk in de Chinese autonome regio Xinjiang wonen. In totaal zijn er ongeveer elf miljoen Oeigoeren in China, die al jaren strijden voor vrijheid van religie. Inmiddels heeft de regering in China al meer dan een miljoen moslims in gevangenkampen zitten, of 'heropvoedingskampen' zoals zij deze noemen.

Volgens de documenten zou Xi in 2014 opgeroepen hebben tot het heropvoeden van moslims, enkele weken nadat Oeigoerse extremisten een aanslag op een treinstation hadden gepleegd waarbij 31 doden vielen. Xi riep niet op tot het vormen van kampen, maar vroeg de partijgenoten een 'vorm van dictatuur' op te dringen.

Het Verenigd Koninkrijk werd gezien als een slecht voorbeeld, 'waar mensenrechten boven het veiligheid werd gesteld'. Xi zag de Verenigde Staten ten tijden na de moslimaanslag op de Twin Towers als voorbeeld: War on Terror.

Kinderen van gestrafte ouders
Een van de meest veelzeggende documenten is een script voor lokale functionarissen in Turpan in het zuiden van Xinjiang om te gebruiken wanneer de kinderen van 'gestrafte ouders' terug naar huis reizen voor de schoolvakanties. Veel van de beste studenten van Xinjiang gaan naar een universiteit buiten de regio in andere Chinese provincies.

Ambtenaren kregen de opdracht om studenten zodra ze thuiskwamen te onderscheppen en uit te leggen dat hun ouders waren blootgesteld aan religieus extremisme en 'speciaal onderwijs' ontvingen om hun gedachten van 'gewelddadige terroristische gedachten' te bevrijden.

Zodra de gezinsleden doorvroegen waarom de ouders niet terug naar huis mochten aangezien het slechts een training was, antwoordden de ambtenaren dat de ouders 'ziek' waren. "Vrijheid is alleen mogelijk als dit 'virus' in hun denken is uitgeroeid en ze in goede gezondheid verkeren", aldus het script. "Vergelijk het met een verkoudheid. Die kan je negeren, in de hoop dat het vanzelf overgaat, maar je loopt de kans dat het vele malen verergert."

Onwillige ambtenaren
Niet alle ambtenaren wilden meewerken met het interneren van Oeigoeren. Alleen al in 2017 werden meer dan twaalfduizend onderzoeken gestart naar onwillige ambtenaren. Zo werden ambtenaren veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het moedwillig vertragen van 'de strijd tegen separatisme'.