Oud-voetballer Fernando Ricksen (43) overleden

Voormalig voetballer Fernando Ricksen is woensdag overleden. De oud-speler van onder meer Fortuna Sittard, AZ en de Glasgow Rangers leed al zo'n zes jaar aan de slopende spierziekte ALS. De verdedigende middenvelder is slechts 43 jaar oud geworden.

De dood van Ricksen werd bekendgemaakt door de Rangers, waar hij van 2000 tot en met 2006 tot 182 wedstrijden kwam. Hij vierde er de nodige successen, zoals twee landstitels en vijf bekers. Met Fortuna Sittard won hij in 1994/95 de titel in de Eerste Divisie, AZ werd met Ricksen in het team landskampioen in 1997/98 en met Zenit Sint-Petersburg pakte hij in 2007 ook de titel in Rusland. Daarnaast won Ricksen met zijn Russische ploeg de nationale beker, de UEFA Cup én de Europese Supercup, allemaal in 2008.

In de laatste maanden van zijn leven verbleef Ricksen in Schotland, waar hij in een hospicebed werd verzorgd. Hij kwam in dat hospice terecht nadat hij flauw was gevallen tijdens een benefietavond, die Rangersfans regelmatig voor hem organiseerden. Vrouw Veronika en dochter Isabella kwamen hem vanuit Spanje regelmatig opzoeken, waarbij Ricksen alleen nog met een spraakcomputer kon communiceren.

De twaalfvoudig international kwam in 2013 bij De Wereld Draait Door zijn autobiografie presenteren en daarbij viel het op dat hij bepaald niet lekker uit zijn woorden kwam. Daar werd uiteraard naar gevraagd, en een geëmotioneerde Ricksen maakte daar met de nodige hulp publiekelijk bekend dat hij de ALS-diagnose enkele weken eerder had gekregen.

Bij de Europa League-wedstrijd tussen de Rangers en Feyenoord zal donderdag zonder twijfel een eerbetoon plaatsvinden.

Ricksen maakt bekend dat hij aan ALS lijdt (Bron: YouTube)

Fernando Ricksen is overleden (Pro Shots/Henk Korzelius)
Fernando Ricksen is overleden (Pro Shots/Henk Korzelius)